Malá lekce molekulární kuchyně. Dezert lehký jako pírko připravíte v lahvi na šlehačku.
Suroviny
Postup
Do pohárových skleniček nebo misek rozdělte na dno vrstvu džemu, na ni vrstvu oslazené zakysané smetany. Nechte v lednici.
Želatinu namočte do studené vody. Ovoce rozmixujte na kaši a propasírujte přes jemné sítko. Přilijte minerálku. Čtvrtinu směsi na plotně ohřejte a nechte v ní rozpustit namočenou želatinu – nesmí se vařit! Sejměte z ohně, přidejte zbytek pyré a oslaďte podle chuti. Pokud je tekutina horká, nechte ji trochu vychladnout.
Směs nalijte do šlehačkové lahve a našroubujte bombičku. Lahví třeste půl minuty, pak ji ponořte do ledové vody (na 15–30 minut) nebo ji nechte chladit hodinu v lednici.
Po hodině chlazení získáte tekutou pěnu. Nastříkejte na povrch pohárů, ozdobte lístkem meduňky a hned servírujte.