0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí 'giardiniera' s bruschettou

Domácí 'giardiniera' s bruschettou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí 'giardiniera' s bruschettou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1247 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 145 g
Tuky 42 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Giardiniera je podle tradice rychlá ‚zavařenina‘ z té zeleniny, kterou zrovna najdete na zahradě, italsky ‚giardino‘. Zkrátka skvělá zahradní směs! Když ji nespotřebujete najednou, v lednici pár týdnů vydrží.

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, jemně nakrájená
konzervovaná rajčata loupaná 2 kg
bazalka
lze nahradit oreganem
mrkev 200 g
řapíkatý celer 200 g
na malé kostičky
fazolky zelené 200 g
šalotka 200 g
paprika 200 g
cuketa 200 g
nadrobno
květák 200 g
na co nejmenší růžičky
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej extra panenský 2 PL
chleba plátky
opečené nasucho, lze nahradit bruschettou
olivový olej extra panenský
na potření chleba
česnek
na potření chleba
rukola
lístky
sůl

1 Na 1 lžíci olivového oleje zpěňte 1 malou cibulku, jemně nakrájenou, vlijte 2 kg loupaných konzervovaných rajčat, osolte a zhruba půl hodiny duste na mírném plameni. Rajčata rozmělněte, šťávu nechte odpařit a dochuťte bazalkou nebo oreganem.

2 Za jemného varu vsypte 200 g karotek a 200 g řapíkatého celeru, nakrájených na malé kousky nebo kostičky. Po minutě varu vsypte 200 g zelených fazolek, 200 g malých cibulek (šalotek), 200 g paprik a 200 g cuket, také drobně pokrájených, a 200 g květáku rozebraného na co nejmenší růžičky.

3 Promíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem, 1 lžící červeného vinného octa a 2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Povařte na mírném ohni ještě deset minut, občas promíchejte.

4 Směs podávejte na bruschettě, plátcích chleba, opečených nasucho a potřených trochou extra panenského olivového oleje a česnekem. Ozdobte lístky rokety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Anonym

Nový Apetit ma znova potešil, idem si ho znova predplatiť na 1/2 roka.Chcem sa s vami podeliť o svoj najoobľúbenejší nápoj /zmienka o zázvore-10 krokov k zdravým prázdninám/ .Zázvorová limonáda:250g čerstvého zázvoru,250g cukru,250ml citrónovej šťavy, 250ml vody.Zázvor nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky, všetko spolu krátko povariť a scediť a potom riedené piť.Ja nápoj necedím ale všetko spolu zmixujem /mi je ľúto vyhodiť takej dobroty/,potom je limonáda hustejšia,mne to nevadí.Vyskúšajte jeden aj druhý spôsob a uvidíte sami.Cukor môže byť aj hnedý ,prípadne ovocný.Limonádu používame hlavne na cestovanie,občas pri zažívacích ťažkostiach aj doma.V chladničke vydrží dlho.Zo zriedenej limonády sa pridaním čerstvého alebo sušeného droždia /prikryť a nechať kým neprebehne prudké kvasenie -niekedy hodiny,niekedy dni/ získame mierne alkoholické zázvorové pivo /ginger beer/ mne veľmi nechutilo,možno bude vám.Ešte poradím ako odstrániť horkosť uhorky-odrežeme vrch,ochutnáme ,keď je horká začneme krúživým pohybom trieť oseba rezné plochy,vzniknutú penu odstraňujeme papierovým obrúskom alebo vodou pokiaľsa horkosť stratí.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit