Giardiniera je podle tradice rychlá ‚zavařenina‘ z té zeleniny, kterou zrovna najdete na zahradě, italsky ‚giardino‘. Zkrátka skvělá zahradní směs! Když ji nespotřebujete najednou, v lednici pár týdnů vydrží.
Suroviny
Postup
Na 1 lžíci olivového oleje zpěňte 1 malou cibulku, jemně nakrájenou, vlijte 2 kg loupaných konzervovaných rajčat, osolte a zhruba půl hodiny duste na mírném plameni. Rajčata rozmělněte, šťávu nechte odpařit a dochuťte bazalkou nebo oreganem.
Za jemného varu vsypte 200 g karotek a 200 g řapíkatého celeru, nakrájených na malé kousky nebo kostičky. Po minutě varu vsypte 200 g zelených fazolek, 200 g malých cibulek (šalotek), 200 g paprik a 200 g cuket, také drobně pokrájených, a 200 g květáku rozebraného na co nejmenší růžičky.
Promíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem, 1 lžící červeného vinného octa a 2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Povařte na mírném ohni ještě deset minut, občas promíchejte.
Směs podávejte na bruschettě, plátcích chleba, opečených nasucho a potřených trochou extra panenského olivového oleje a česnekem. Ozdobte lístky rokety.
Komentáře