Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí 'giardiniera' s bruschettou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1247 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 145 g
Tuky 42 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Giardiniera je podle tradice rychlá ‚zavařenina‘ z té zeleniny, kterou zrovna najdete na zahradě, italsky ‚giardino‘. Zkrátka skvělá zahradní směs! Když ji nespotřebujete najednou, v lednici pár týdnů vydrží.

Suroviny

olivový olej 1 PL
malá, jemně nakrájená
bazalka
lze nahradit oreganem
mrkev 200 g
řapíkatý celer 200 g
na malé kostičky
fazolky zelené 200 g
paprika 200 g
cuketa 200 g
nadrobno
na co nejmenší růžičky
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej extra panenský 2 PL
chleba plátky
opečené nasucho, lze nahradit bruschettou
olivový olej extra panenský
na potření chleba
na potření chleba
lístky
sůl

Postup

1

Na 1 lžíci olivového oleje zpěňte 1 malou cibulku, jemně nakrájenou, vlijte 2 kg loupaných konzervovaných rajčat, osolte a zhruba půl hodiny duste na mírném plameni. Rajčata rozmělněte, šťávu nechte odpařit a dochuťte bazalkou nebo oreganem.

2

Za jemného varu vsypte 200 g karotek a 200 g řapíkatého celeru, nakrájených na malé kousky nebo kostičky. Po minutě varu vsypte 200 g zelených fazolek, 200 g malých cibulek (šalotek), 200 g paprik a 200 g cuket, také drobně pokrájených, a 200 g květáku rozebraného na co nejmenší růžičky.

3

Promíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem, 1 lžící červeného vinného octa a 2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Povařte na mírném ohni ještě deset minut, občas promíchejte.

4

Směs podávejte na bruschettě, plátcích chleba, opečených nasucho a potřených trochou extra panenského olivového oleje a česnekem. Ozdobte lístky rokety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

05.08.2008 10:42
Nový Apetit ma znova potešil, idem si ho znova predplatiť na 1/2 roka.Chcem sa s vami podeliť o svoj najoobľúbenejší nápoj /zmienka o zázvore-10 krokov k zdravým prázdninám/ .Zázvorová limonáda:250g čerstvého zázvoru,250g cukru,250ml citrónovej šťavy, 250ml vody.Zázvor nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky, všetko spolu krátko povariť a scediť a potom riedené piť.Ja nápoj necedím ale všetko spolu zmixujem /mi je ľúto vyhodiť takej dobroty/,potom je limonáda hustejšia,mne to nevadí.Vyskúšajte jeden aj druhý spôsob a uvidíte sami.Cukor môže byť aj hnedý ,prípadne ovocný.Limonádu používame hlavne na cestovanie,občas pri zažívacích ťažkostiach aj doma.V chladničke vydrží dlho.Zo zriedenej limonády sa pridaním čerstvého alebo sušeného droždia /prikryť a nechať kým neprebehne prudké kvasenie -niekedy hodiny,niekedy dni/ získame mierne alkoholické zázvorové pivo /ginger beer/ mne veľmi nechutilo,možno bude vám.Ešte poradím ako odstrániť horkosť uhorky-odrežeme vrch,ochutnáme ,keď je horká začneme krúživým pohybom trieť oseba rezné plochy,vzniknutú penu odstraňujeme papierovým obrúskom alebo vodou pokiaľsa horkosť stratí.
10.09.2007 21:18
Recept se nachází v č.7/06, str.52

Apetit magazín