Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí jogurt

Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 litr
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Chuťovka

Ingredience

    • 1 litr čerstvého plnotučného mléka
    • 60 g sušeného mléka
    • 70 g bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami (např. Hollandia)

Příprava jídla

1 V rendlíku na středním plameni promíchejte 1 litr čerstvého plnotučného mléka a 60 g sušeného mléka. Ponořte do tekutiny kuchyňský teploměr a za stálého míchání zahřívejte na 85 °C. Sejměte ze sporáku a nechte za občasného zamíchání odpočívat, až teplota klesne na 45 °C. Vyjměte teploměr a v tekutině rozmíchejte 70 g bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami (např. Hollandia). Směs vlijte do termosky se širokým hrdlem, uzavřete a nechte 4–6 hodin zrát na pracovní ploše, až jogurt ztuhne.

2 Hustý jogurt přendejte do jednoho velkého nebo několika malých uzavíratelných nádob a dejte do chladničky vychladnout. Vydrží v ní až týden.

TIPY K VÝROBĚ JOGURTU

  • Použít můžete plnotučné kravské, ale i kozí nebo ovčí mléko. Nejlépe čerstvé, přímo nadojené.
  • Použijte rendlík s neutrálním povrchem – nerezový nebo smaltovaný.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když po rozmíchání jogurtu v mléce už směs nebudete znovu míchat.
  • Před tím, než směs nalijete do termosky, ji vypláchněte horkou vodou, aby se uvnitř prohřála.
  • Nemáte-li termosku, vlijte jogurtovou směs do dobře uzavíratelné nádoby a uzavřenou ji zabalte do utěrky. Celý balíček uložte na příslušnou dobu do peřin (péřových) tak, aby byla peřina ze všech stran.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Jogurtovo-medové semifreddo s ovocem

Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami

Jogurtová bábovka

Jogurtové pohlazení

REKLAMA

Přidat komentář