Domácí jogurt

Domácí jogurt

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 l jogurtu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 497 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 52 g
Tuky 21 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ověřený postup na výrobu domácího jogurtu jsme našli v knize Domácí mlékař Kláry Hadašové.

Související recepty

Kimči

Tenhle korejský zázrak nabitý živinami zvládnete h...

Žitný zákvas

Příjemně nakyslý žitný zákvas poslouží jako základ...

Suroviny

mléko 1 l
plnotučné
jogurt 3 PL
se živými kulturami, např. Hollandia

1Plnotučné mléko zahřejte pod bod varu (95°C), během vaření míchejte, aby se mléko nechytalo ke dnu hrnce. Pak za občasného zamíchání zchlaďte v míse se studenou vodou na 42–47°C (mléko je teplé, ale ne horké).

2Rozmíchejte v mléce 3 lžíce živého jogurtu (např. značky Hollandia), nalijte do vyvařených skleniček, zavřete a dejte do tepla. Nám se osvědčil termobox s vloženou lahví teplé vody, může to být i trouba vyhřátá na 40°C se zapnutým světlem nebo silnostěnná nádoba zabalená do peřiny.

3Po 6–8 hodinách je jogurt hotový (čím déle v teple, tím bude kyselejší). Nakonec dejte jogurt na 12 hodin do chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Někde jsem asi udělala chybu. I když netuším jakou. Jogurt je ve výsledku jako řídká želatina. Chuť dobra, ale vzhledově ....

Anonym

Vážený Apetite, zkoušela jsem domácí jogurt, ale někde jsem asi udělala chybu. I když si nejsem vědoma. Jogurt je ve výsledku taková řidká želatina. Na chuť není špatný, ale vzhledově si ho netroufnu nikomu nabídnout. Poradíte, prosím? Děkuji

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Voborníková,
požádala jsem o rady kolegyni, která má s výrobou jogurtu zkušenosti, a podle její zkušenosti a podle toho, co se píše v domácím mlékaři, je skutečně zásadní dodržet ohřev mléka na 95°C. Jinak nedojde k denaturaci bílkovin, tedy vzniku husté sraženiny, pro jogurt podstatné. A samozřejmě i ostatní teploty jsou celkem důležité, ale první klíčová. Také se jí párkrát povedl jogurt dost zvláštní konzistence. Jinak domácí jogurty mají ke šlemovitosti bohužel dost sklon, vyrobit něco co vypadá jako jogurt z obchodu a i mu texturou odpovídá, není úplně samozřejmé. Zkrátka technologický vyladěnou mlékárna doma dokonale nenapodobíte. Dále by radila nepodceňovat další tuhnutí a vážně jogurt od vyzrání nechat v lednici dalších 12 hodin. V repertoáru máme ještě jeden recept na domácí jogurt, kde se pro zvýšení hustoty přidává sušené mléko: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-jogurt-0
Držíme palce, ať se druhý pokus vydaří lépe.

Přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit