
Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem
Milujete salát caprese a rádi byste si ho dali i jako hlavní chod? My také – dali jsme do něj domácí těstoviny, podáváme ho zatepla a na hlad si po něm nikdo nestěžuje! Navíc si při přípravě domácích těstovinových oušek můžete vyhrát i s dětmi. Orecchiette si můžete také nachystat do zásoby, na rozdíl od jiných domácích těstovin je ale doporučujeme namísto sušení mrazit.
Ingredience
- 250 g hladké mouky (nebo víc, podle potřeby)
- 1 lžička mořské soli
- 100 g ricotty + 1 velké vejce
- 2–3 velké hrsti bazalkových lístků
- 1/2 lžičky soli, nejlépe vločkové mořské
- 50 ml panenského olivového oleje
- 2–3 stroužky česneku, oloupané a překrojené na půl
- 50 g piniových oříšků
- 4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
- čerstvě mletý pepř (nemusí být)
- 1–2 vyzrálá rajčata, nakrájená na klínky
- 100–150 g mozzarelly (nebo ještě lépe burraty), nakrájené na plátky či natrhané
- bazalkové lístky na ozdobení
NA DOMÁCÍ ORECCHIETTE
NA BAZALKOVÉ PESTO
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Na domácí těstoviny smíchejte mouku se solí. Prsty do směsi zapracujte ricottu. Ve směsi udělejte důlek, nalijte do něj vejce prošlehané se 2 lžičkami vody, pak ho po troškách zasypávejte moukou a zapracovávejte ji druhou rukou. Vypracujte těsto a zhruba 5 minut ho hněťte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
2 Mezitím připravte pesto: Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Pesto můžete také připravit v mixéru, robotu či pomocí tyčového mixéru.
3 Odleželé těsto znovu prohněťte, aby bylo opravdu hladké. Postupně z něj odebírejte kousky velikosti menšího vejce, vyválejte z nich hádky, nakrájejte je na kousky a z těch vytvarujte kuličky o průměru asi 2cm. Z nich pak příborovým nožem vytahujte ,ouška‘. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny; domácí orecchiette se vaří cca 5 minut.
4 Scezené těstoviny podávejte promíchané s pestem, nakrájenými rajčaty a mozzarellou (či burratou), ozdobené bazalkovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete tenhle salát ve variantě expres, vypusťte výrobu domácích těstovin a nahraďte je těmi kupovanými (nejlépe čerstvými), a budete mít uvařeno do 15 minut. Do salátu se stejně dobře jako těstoviny hodí i noky.
Přidat komentář