Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí termix
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 126 g
Tuky 86 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí verze nabízí jemnost pudinku a porci bílkovin díky tvarohu.

Suroviny

mléko 500 ml
plnotučné
nebo podle chuti
škrob 30 g
kukuřičný
dřeň
plnotučný, ve vaničce

Postup

1

Z mléka odlijte cca 150 ml a rozmíchejte v menší misce se škrobem.

2

Žloutky s cukrem rozšlehejte a nechte zatím stranou.

3

Do zbytku mléka vyškrábněte zrníčka vanilky z podélně rozpůleného lusku a přiveďte k varu. Jakmile je mléko horké, vlijte pár lžic horkého mléka do žloutků, aby se ‚natemperovaly‘, a rozmíchejte.

4

Do hrnce přilijte mléko s rozmíchaným škrobem a vařte, dokud nezačne směs mírně houstnout.

5

Pak vlijte žloutkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni vařte dvě až tři minuty.

6

Odstavte z ohně a na povrch směsi přitiskněte těsně potravinářskou fólii, zabráníte tak tvorbě škraloupu.

7

Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak sejměte fólii a vešlehejte dovnitř tvaroh a zakysanou sme- tanu. Podávejte vychlazené.

NĚCO NAVÍC
Termix obměníte, když v horkém mléce rozmícháte pár lžic kakaa nebo v hotové horké směsi (před zašleháním tvarohu) rozpustíte nasekanou čokoládu. Vanilkový termix zdobte ovocem a čokoládový nastrouha- nou čokoládou. Místo cukru můžete použít i třeba javorový sirup, v takovém případě jím oslaďte až tvaroh.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...