
Domácí termix
Domácí verze nabízí jemnost pudinku a porci bílkovin díky tvarohu.
Ingredience
- 500ml plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti)
- 30 g kukuřičného škrobu
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 1 balení plnotučného tvarohu ve vaničce (250 g)
- 2–3 lžíce zakysané smetany
Příprava jídla
1 Z mléka odlijte cca 150 ml a rozmíchejte v menší misce se škrobem. Žloutky s cukrem rozšlehejte a nechte zatím stranou. Do zbytku mléka vyškrábněte zrníčka vanilky z podélně rozpůleného lusku a přiveďte k varu. Jakmile je mléko horké, vlijte pár lžic horkého mléka do žloutků, aby se ‚natemperovaly‘, a rozmíchejte. Do hrnce přilijte mléko s rozmíchaným škrobem a vařte, dokud nezačne směs mírně houstnout. Pak vlijte žloutkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni vařte dvě až tři minuty.
2 Odstavte z ohně a na povrch směsi přitiskněte těsně potravinářskou fólii, zabráníte tak tvorbě škraloupu. Nechte vy- chladnout na pokojovou teplotu, pak sejměte fólii a vešlehejte dovnitř tvaroh a zakysanou sme- tanu. Podávejte vychlazené.
NĚCO NAVÍC
Termix obměníte, když v horkém mléce rozmícháte pár lžic kakaa nebo v hotové horké směsi (před zašleháním tvarohu) rozpustíte nasekanou čokoládu. Vanilkový termix zdobte ovocem a čokoládový nastrouha- nou čokoládou. Místo cukru můžete použít i třeba javorový sirup, v takovém případě jím oslaďte až tvaroh.
Přidat komentář