Domácí verze nabízí jemnost pudinku a porci bílkovin díky tvarohu.
Suroviny
Postup
Z mléka odlijte cca 150 ml a rozmíchejte v menší misce se škrobem.
Žloutky s cukrem rozšlehejte a nechte zatím stranou.
Do zbytku mléka vyškrábněte zrníčka vanilky z podélně rozpůleného lusku a přiveďte k varu. Jakmile je mléko horké, vlijte pár lžic horkého mléka do žloutků, aby se ‚natemperovaly‘, a rozmíchejte.
Do hrnce přilijte mléko s rozmíchaným škrobem a vařte, dokud nezačne směs mírně houstnout.
Pak vlijte žloutkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni vařte dvě až tři minuty.
Odstavte z ohně a na povrch směsi přitiskněte těsně potravinářskou fólii, zabráníte tak tvorbě škraloupu.
Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak sejměte fólii a vešlehejte dovnitř tvaroh a zakysanou sme- tanu. Podávejte vychlazené.
NĚCO NAVÍC
Termix obměníte, když v horkém mléce rozmícháte pár lžic kakaa nebo v hotové horké směsi (před zašleháním tvarohu) rozpustíte nasekanou čokoládu. Vanilkový termix zdobte ovocem a čokoládový nastrouha- nou čokoládou. Místo cukru můžete použít i třeba javorový sirup, v takovém případě jím oslaďte až tvaroh.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 6 nepečených dezertů ze zakysané smetany(6 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )
- Svačiny a svačinky(43 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )