Naučte se připravit ty nejlepší donuty. Pokud totiž milujete koblihy, tak tohle je jejich fantastická americká alternativa. A rovnou si můžete vybrat, jestli je jen obalíte v cukru, nebo přelijete cukrovou polevou. Od teď už nemusíte pro donuty do obchodu, hravě si je doma usmažíte sami.
Suroviny
Postup
Do mísy nasypte mouku, cukr, droždí a 1 lžičku soli a promíchejte.
Přidejte mléko, vejce a vanilkový extrakt a vymíchejte hladké těsto, ručně nebo pomocí kuchyňského robotu.
Přikryjte těsto čistou vlhkou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto vyklopte na pracovní plochu a zpracovávejte ručně 10–15 minut, nebo v robotu na nízkou rychlost 5–8 minut, dokud nebude hladké, pružné a lesklé.
Poté postupně vpracujte změklé máslo – může to trvat asi 5 minut. Zpočátku půjde máslo zapracovat těžko, ale pokračujte, dokud těsto nebude hladké a lesklé.
Vytvarujte z těsta kouli, vložte ji zpět do mísy, přikryjte a nechte kynout na teplém místě 2–3 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vyložte plech pečicím papírem.
Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na tloušťku 2 cm a vykrajujte kruhy o průměru 9 cm a z nich vykrojte formičkou střed o průměru 4 cm.
Zbylé těsto znovu zpracujte a opět vykrajujte, dokud nezískáte 6 donatů. Ze zbytku vykrojte malým vykrajovátkem mini koblížky.
Všechny kousky položte na připravený plech, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 2–3 hodiny, aby zdvojnásobily svůj objem, nebo přes noc v lednici.
Olej ve fritéze nebo těžké pánvi rozpalte na 170 °C (olej by měl být maximálně do 1/3 nádoby). Zkontrolujte teplotu oleje kostkou chleba – zhnědne-li za 30 sekund, je olej připraven.
Opatrně přesuňte koblihy do horkého oleje a smažte 2 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé. Poté je vyjměte na papírovou utěrku.
Nakonec smažte mini kousky, kterým stačí celkem 2 minuty.
Po vychladnutí můžete donuty obalit v cukru nebo je pokrýt glazurou.
- Cukrový obal: Smíchejte cukr se skořicí a donuty ještě teplé obalte.
- Glazura: Prosejte moučkový cukr do misky a smíchejte se 2 lžícemi studené vody, dokud nevznikne tekutá poleva. Namáčejte do ní donuty a pokud chcete, ozdobte je cukrovím sapáním.