Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Donuty s cukrovou polevou
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Snadné Na 6 donutů a 6 mini koblížků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 36960 kcal
Bílkoviny 462 g
Sacharidy 5742 g
Tuky 1320 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se připravit ty nejlepší donuty. Pokud totiž milujete koblihy, tak tohle je jejich fantastická americká alternativa. A rovnou si můžete vybrat, jestli je jen obalíte v cukru, nebo přelijete cukrovou polevou. Od teď už nemusíte pro donuty do obchodu, hravě si je doma usmažíte sami.

Související recepty

Suroviny

+ na poprášení
droždí sušené 7 g
sůl 1 ČL
mléko 100 ml
vlažné
vejce 1 ks
rozšlehané
vanilkový extrakt ½ ČL
změklé
rostlinný olej
na smažení
Na pocukrované donuty
Na glazované donuty
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

Do mísy nasypte mouku, cukr, droždí a 1 lžičku soli a promíchejte.

2

Přidejte mléko, vejce a vanilkový extrakt a vymíchejte hladké těsto, ručně nebo pomocí kuchyňského robotu.

3

Přikryjte těsto čistou vlhkou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.

4

Těsto vyklopte na pracovní plochu a zpracovávejte ručně 10–15 minut, nebo v robotu na nízkou rychlost 5–8 minut, dokud nebude hladké, pružné a lesklé.

5

Poté postupně vpracujte změklé máslo – může to trvat asi 5 minut. Zpočátku půjde máslo zapracovat těžko, ale pokračujte, dokud těsto nebude hladké a lesklé.

6

Vytvarujte z těsta kouli, vložte ji zpět do mísy, přikryjte a nechte kynout na teplém místě 2–3 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

7

Vyložte plech pečicím papírem.

8

Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na tloušťku 2 cm a vykrajujte kruhy o průměru 9 cm a z nich vykrojte formičkou střed o průměru 4 cm.

9

Zbylé těsto znovu zpracujte a opět vykrajujte, dokud nezískáte 6 donatů. Ze zbytku vykrojte malým vykrajovátkem mini koblížky.

10

Všechny kousky položte na připravený plech, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 2–3 hodiny, aby zdvojnásobily svůj objem, nebo přes noc v lednici.

11

Olej ve fritéze nebo těžké pánvi rozpalte na 170 °C (olej by měl být maximálně do 1/3 nádoby). Zkontrolujte teplotu oleje kostkou chleba – zhnědne-li za 30 sekund, je olej připraven.

12

Opatrně přesuňte koblihy do horkého oleje a smažte 2 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé. Poté je vyjměte na papírovou utěrku.

13

Nakonec smažte mini kousky, kterým stačí celkem 2 minuty. 

14

Po vychladnutí můžete donuty obalit v cukru nebo je pokrýt glazurou.

  • Cukrový obal: Smíchejte cukr se skořicí a donuty ještě teplé obalte.
  • Glazura: Prosejte moučkový cukr do misky a smíchejte se 2 lžícemi studené vody, dokud nevznikne tekutá poleva. Namáčejte do ní donuty a pokud chcete, ozdobte je cukrovím sapáním. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...