Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort kolibřík
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 48
Do hodiny Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7578 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 986 g
Tuky 335 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi nemá s jeho velikostí nic společného – kolibřík miluje ‚sladkosti‘ a vyhledává ty nejsladší kytky.

Související recepty

Suroviny

olivový olej
na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hnědý cukr 200 g
plus 20 g na posypání
400 g, ve vlastní šťávě, slitého a najemno nasekaného
malé, hodně zralé, rozmačkané
olivový olej 185 ml
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
Na krém
Gervais Danone nebo Philadelphia, pokojové teploty
máslo 100 g
změklé
klidně dejte méně, aby krém vyhovaval vaší chuti

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm olivovým olejem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Dejte stranou. Středně velký plech posypte 20 g kokosové moučky a pečte 5–8 minut, až bude kokos lehce opražený. Nechte vychladnout.

2

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, přírodní cukr, kokos, jedlou sodu a skořici ve větší míse. Přidejte pokrájený ananas, rozmačkané banány, olivový olej a vejce pečlivě promíchejte. Nalijte do připravené formy a pečte přikryté alobalem hodinu a 25 minut.

3

Pak do středu korpusu zapíchněte dřevěnou špejli, a pokud ji vytáhnete čistou, vyndejte dort z trouby. Nechte ho deset minut stát ve formě, pak položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

4

Mezitím si připravte krém: žervé a máslo smíchejte elektrickým šlehačem, přidejte moučkový cukr a za stálého šlehání přilijte mléko a míchejte tak dlouho, až získáte hladký krém.

5

Položte dort na servírovací talíř a celý ho potřete krémem. Posypte opraženým kokosem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

17.02.2015 09:28

Vynikající dort. Já jsem jen vyměnila olivový olej za řepkový - na radu velkého propagátora tohoito oleje, Michala Nikodéma.

Apetit magazín