Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12425 kcal
Bílkoviny 239 g
Sacharidy 1064 g
Tuky 771 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
pivo tmavé 250 ml
Guiness
máslo 250 g
kakao 100 g
mouka 280 g
cukr 350 g
vejce 2 ks
kefír 100 ml
jedlá soda 1 ČL
vanilkový cukr 10 g
Karamel
cukr 150 g
máslo 30 g
smetana ke šlehání 170 g
Arašídy v cukru
arašídy 200 g
cukr 85 g
voda 35 g
Čokoládový krém-cheese
tvaroh měkký 450 g
máslo 200 g
mléčná čokoláda 150 g
moučkový cukr
podle chuti
Krém ganache
smetana ke šlehání 200 ml
čokoláda na vaření 200 g

Postup

1

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Doporučuji nezvyšovat teplotu, protože jinak vám horní část dortu popraská a dort se nestihne propéct.

2

Do hrnce dáme máslo nakrájené na kostičky a přilijeme pivo. Ohřejeme na středním ohni, dokud se máslo nerozpustí. Přidáme cukr a vanilkový cukr. Dobře promícháme, pak přidáme kakao a zase dobře promícháme, aby se ingredience dobře spojily a nezůstaly hrudky.

3

V jiné míse vyšleháme kefír a vajíčka. Pak do ní přidáme pivní směs a zase dobře prošleháme.

4

Zvlášť smícháme mouku a sodu. Suché ingredience je nutné dobře promíchat, aby soda byla rovnoměrně spojena s moukou. 1/3 mouky se sodou přidáme do pivně-kefírové směsi a dobře promícháme silikonovou lopatkou pohybem zezdola nahoru. Pak přidáme další třetinu, promícháme, a nakonec přidáme poslední třetinu a opět všechno dobře promícháme.

5

Doporučuji použít 2 formy, abychom tak získali vyšší korpusy, které pak půjde lépe krájet. Na dno formy dáme pečicí papír a těsto podle oka rozdělíme na 2 části – jednu část nalijeme do jedné formy a druhou polovinu do druhé formy. Pak každou formu přikryjeme fólií a dáme do trouby. Po půl hodině sundáme fólii a ještě zhruba půl hodiny necháme korpus v troubě. Zkontrolujte dort pomocí dřevěné špejle.

6

Až bude korpus upečený, nechte ho chvilku vychladnout ve vypnuté troubě, pak ho vyndejte a nechte úplně vychladnout. Až budou korpusy studené, zabalte je do potravinové fólie a nechte odpočívat aspoň 2 hodiny, nejlépe přes noc. Čerstvý korpus je až moc jemný a při krájení by se vám drobil.

7

Mezitím si připravíme domácí karamel. Nejdříve trochu rozemeleme cukr. Pak cukr nasypeme do hrnce s tlustým dnem a na mírném ohni ho necháme rozpustit. Občas ho zamícháme (nejlépe silikonovou lopatkou), aby se nám nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí, přidáme máslo a ve zvláštní nádobě ohřejeme smetanu.

8

Do cukru s máslem přidáme horkou smetanu - musíte být opatrní! Začnou se nám dělat velké bubliny a bude to velmi horké. V karamelu se vám můžou udělat hrudky, ale toho se nebojte.

Za stálého míchání budeme karamel dál vařit a veškeré hrudky se nám rozpustí. Karamel povaříme cca 5-7 minut, dokud nebude trochu hustší. Pak ho přelijeme do zavírací nádoby a necháme vychladnout.

9

Dále si připravíme arašídy v cukru: do hrnce nalijeme vodu a přidáme cukr. Necháme rozpustit cukr a vaříme sirup, dokud nebude mít 118 stupňů. Nejlepší je použít kuchyňský teploměr, ale pokud ho nemáte, počítejte s tím, že když zvednete lopatku se sirupem, vytvoří se tenká nit.

10

Do sirupu vsypeme arašídy. Snížíme oheň na minimum a začneme karamelizovat arašídy, při tom musíme arašídy neustále míchat. Nejprve cukr obklopí jednotlivé oříšky, krystalizuje, ale my je dále mícháme. Postupně cukr začne tát, ztmavne. Jakmile se roztaví všechen nebo téměř všechen, odstavíme hrnec a vysypeme arašídy na připravený kus pečicího papíru. Necháme je vychladnout a pak je, je-li třeba, ručně rozdělíme na jednotlivé oříšky.

11

Předem si musíme připravit i ganache. Do hrnce dáme smetanu a počkáme, až se začnou dělat bubliny, tím se začne vařit. Hned ji sundáme z ohně a horkou smetanou zalijeme čokoládu. Důkladně ji promícháme, aby byl krém jemný bez zbylých kousků čokolády. Přímo na krém dáme potravinovou fólii, aby se dotýkala krému. Krém necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak ho dáme do ledničky.

12

Další den už můžeme dávat dort dohromady. Předem vyndáme z ledničky ganache a karamel, aby zteplaly. Nejdřív ale potřebujeme udělat čokoládový krém-cheese. Asi hodinu předtím, než budeme dělat čokoládový krém-cheese, vyndáme máslo, aby bylo teplé a trochu měkké.

13

Do mísy dáme máslo a trochu cukrové moučky a dobře prošleháme. Pak přidáme studený tvarohový sýr a znovu všechno mixérem dobře promícháme. Nesmíte to ale míchat příliš dlouho, stačí 1-2 minutky, jinak se vám máslo a sýr rozdělí. Dále potřebujeme rozpustit čokoládu – můžeme to udělat v mikrovlnce, ale čokoládu smíme ohřívat jen v krátkých časových intervalech.

14

Čokoládu dáme do mikrovlnky na 20 vteřin, pak ji vyndáme a promícháme. Znovu dáme do mikrovlnky na 20 vteřin a zase dobře promícháme. Tento postup opakujeme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak do čokolády přidáme trochu smíchaného sýru a másla, rozmícháme a tuto směs vlijeme do zbylého sýru s máslem. Krém ještě jednou důkladně promícháme a pak jej nalijeme do zdobicího sáčku.

15

A teď už se můžeme pustit do samotného dortu. Každý korpus rozpůlíme, takže budeme mít celkem 4 vrstvy korpusu. Jeden kus korpusu dáme na dortovou podložku a na okraji vytvoříme mantinel z krému.

16

Do vnitřní části pak nalijeme trochu karamelu - tak, aby byl korpus rovnoměrně pokryt. Pokud bude karamel příliš hustý, můžete ho trochu ohřát v mikrovlnce. Dále poklademe na karamel třetinu oříšků a nahoru na ně dáme pořádnou vrstvu karamelu. Přidáme vrstvu krému a pečlivě ho urovnáme. Nahoru dáme další kus korpusu a celý postup opakujeme, dokud nám nahoře nezůstane poslední kus korpusu.

17

Předpřipravený ganache vyšleháme mixérem, aby byl nadýchaný. To trvá asi 2-3 minuty. Ganachem namažeme celý dort a necháme ho vychladnout cca 3-4 hodiny.

18

Dort je hotový. Můžete ho naaranžovat zbytkem karamelu, arašídů v cukru, případně kousky čokolády. Jelikož je to tak trochu chlapský dort, bratrovi k narozeninám jsem tam přidala malou lahvičku (0,1 l) dobré whisky.

19

Pro dekoraci narozeninového dortu pro Apetit jsem se inspirovala barvami z únorového čísla a drahokamy, kterými pro mě jsou vaše recepty. Drahokamy jsem udělala z agaru a nahoru jsem přidala čokoládové ozdoby.

Autor: otsech

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit