Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort se sněhovými špičkami

Dort se sněhovými špičkami

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9310 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 1192 g
Tuky 358 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ožehnuté sněhové špičky a kupolovitý tvar pozdvihly tenhle dort mezi kousky, které rodině zaručeně vezmou dech!

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 400 g
+ na vymazání
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
sůl špetka
+ 1 lžíce
podélně rozkrojené
mléko 250 ml
meruňková zavařenina
na potření
Na sirup
krystalový cukr 100 g
mandlový
Na sněhové špičky
sůl špetka
mandlový extrakt

Postup

1

Nejprve svařte sirup. Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte 100 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak na mírném ohni už bez míchání vařte ještě tři minuty, aby směs zhoustla na konzistenci hustého sirupu. Odstavte, přimíchejte likér a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Sirup si můžete uvařit předem a uchovat v lednici.

2

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Nerezovou mísu s průměrem 26 cm a vysokou asi 10 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a společně prosijte. Změklé máslo se dvěma třetinami cukru a semínky vyškrábnutými z vanilkových lusků utřete do pěny (zhruba tři minuty). Postupně a po částech zašlehejte mouku a mléko (vždy střídejte díl mouky a mléka).

3

Z bílků ušlehejte sníh, postupně k němu zašlehejte zbývající třetinu cukru a ještě dvě minuty šlehejte. Pevný sníh pak opatrně vložte do připraveného těsta a to nalijte do mísy.

4

V předehřáté troubě pečte hodinu a čtyřicet minut, až dort na povrchu zhnědne a špejli vpíchnutou doprostřed vytáhnete ven čistou a suchou (pokud se vám zdá, že dort během pečení příliš tmavne, ochraňte ho alobalem). Nechte chladnout nejprve půl hodiny ve formě, pak ještě vyklopené na mřížce.

5

Zchladlý korpus na spodní (široké) straně zarovnejte do roviny a pak ho vodorovně prokrojte na čtyři pláty o stejné výšce. Největší plát položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete ho amarettovým sirupem a přikryjte v pořadí druhým největším plátem. Ten pro změnu natřete meruňkovou zavařeninou. Pokračujte třetím dílem, sirupem, posledním plátem a nakonec celý povrch dortu natřete zbytkem sirupu. V této podobě můžete dort uchovat v lednici do dalšího dne.

6

V nerezové nebo skleněné míse smíchejte všechny přísady na sněhové špičky. Mísu postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a za stálého šlehání rozpusťte cukr a směs zahřívejte, dokud není horká na dotek (trvá to asi tři až pět minut). Pak mísu sejměte z vodní lázně a elektrickým šlehačem šlehejte nejprve dvě minuty na střední otáčky a pak ještě šest minut na vysoké. Měli byste získat pevnou, lesklou sněhovou hmotu.

7

Cukrářský sáček vybavte hvězdicovým nástavcem a naplňte sněhovou hmotou. Po celém povrchu dortu nastříkejte dlouhé špičky. V troubě vyhřáté na 220 stupňů a zapnutým horkovzdušným ohřevem vše krátce zapečte, až se špičky částečně zbarví dohněda; případně můžete použít horkovzdušnou pistoli a špičky opálit. Opatrně sesuňte dort z plechu na servírovací talíř a při pokojové teplotě ho nechte čtyři až šest hodin odpočívat.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

22.10.2008 11:33
Teď jsem ho vytáhla z trouby, Recept je přesný a jasný, jenom to šlehání nad párou jsem místo 5 minut dělala 10, ale to je možná daný skleněnou mísou. Dort vypadá nádherně.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...