0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort se sněhovými špičkami

Dort se sněhovými špičkami

4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9310 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 1192 g
Tuky 358 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ožehnuté sněhové špičky a kupolovitý tvar pozdvihly tenhle dort mezi kousky, které rodině zaručeně vezmou dech!

Suroviny

Na těsto
máslo 400 g
+ na vymazání
mouka pšeničná hladká 330 g
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
sůl špetka
krupicový cukr 400 g
+ 1 lžíce
vanilkový lusk 2 ks
podélně rozkrojené
mléko 250 ml
bílek 8 ks
meruňková zavařenina
na potření
Na sirup
krystalový cukr 100 g
likér 3 PL
mandlový
Na sněhové špičky
bílek 8 ks
krupicový cukr 400 g
sůl špetka
mandlový extrakt

1Nejprve svařte sirup. Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte 100 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak na mírném ohni už bez míchání vařte ještě tři minuty, aby směs zhoustla na konzistenci hustého sirupu. Odstavte, přimíchejte likér a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Sirup si můžete uvařit předem a uchovat v lednici.

2Předehřejte troubu na 180 stupňů. Nerezovou mísu s průměrem 26 cm a vysokou asi 10 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a společně prosijte. Změklé máslo se dvěma třetinami cukru a semínky vyškrábnutými z vanilkových lusků utřete do pěny (zhruba tři minuty). Postupně a po částech zašlehejte mouku a mléko (vždy střídejte díl mouky a mléka).

3Z bílků ušlehejte sníh, postupně k němu zašlehejte zbývající třetinu cukru a ještě dvě minuty šlehejte. Pevný sníh pak opatrně vložte do připraveného těsta a to nalijte do mísy.

4V předehřáté troubě pečte hodinu a čtyřicet minut, až dort na povrchu zhnědne a špejli vpíchnutou doprostřed vytáhnete ven čistou a suchou (pokud se vám zdá, že dort během pečení příliš tmavne, ochraňte ho alobalem). Nechte chladnout nejprve půl hodiny ve formě, pak ještě vyklopené na mřížce.

5Zchladlý korpus na spodní (široké) straně zarovnejte do roviny a pak ho vodorovně prokrojte na čtyři pláty o stejné výšce. Největší plát položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete ho amarettovým sirupem a přikryjte v pořadí druhým největším plátem. Ten pro změnu natřete meruňkovou zavařeninou. Pokračujte třetím dílem, sirupem, posledním plátem a nakonec celý povrch dortu natřete zbytkem sirupu. V této podobě můžete dort uchovat v lednici do dalšího dne.

6V nerezové nebo skleněné míse smíchejte všechny přísady na sněhové špičky. Mísu postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a za stálého šlehání rozpusťte cukr a směs zahřívejte, dokud není horká na dotek (trvá to asi tři až pět minut). Pak mísu sejměte z vodní lázně a elektrickým šlehačem šlehejte nejprve dvě minuty na střední otáčky a pak ještě šest minut na vysoké. Měli byste získat pevnou, lesklou sněhovou hmotu.

7Cukrářský sáček vybavte hvězdicovým nástavcem a naplňte sněhovou hmotou. Po celém povrchu dortu nastříkejte dlouhé špičky. V troubě vyhřáté na 220 stupňů a zapnutým horkovzdušným ohřevem vše krátce zapečte, až se špičky částečně zbarví dohněda; případně můžete použít horkovzdušnou pistoli a špičky opálit. Opatrně sesuňte dort z plechu na servírovací talíř a při pokojové teplotě ho nechte čtyři až šest hodin odpočívat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Teď jsem ho vytáhla z trouby, Recept je přesný a jasný, jenom to šlehání nad párou jsem místo 5 minut dělala 10, ale to je možná daný skleněnou mísou. Dort vypadá nádherně.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit