Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dortíky Fraisier

Jako z francouzské cukrárny

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 12 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
P
Pečení 0:10 + chlazení
Dort Francouzská

Ingredience

    • 155 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 100 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 60 ml rostlinného oleje
    • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

    NA KRÉM

    • 1 vanilkový lusk
    • 175 g mléka
    • 40 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 15 g škrobu solamylu
    • 6 g plátkové želatiny (3 plátky)
    • 20 g másla
    • 400 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 2 lžičky vanilkového extraktu

    NA DOKONČENÍ

    • 200 g mražených malin
    • 5 g plátkové želatiny
    • 30 g moučkového cukru
    • 600 g jahod, pěkných na pohled

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175 °C a formu 25x36 cm vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr (3 lžíce odložte) a sůl. V menší misce prošlehejte olej, žloutky, 95 ml studené vody, vanilku a citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte k mouce a promíchejte. Bílky šlehejte, dokud nezačnou dělat měkké špičky, přisypte odložený cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a pečte asi 10 minut. Nechte vychladnout.

2 Z vanilkového lusku vyškrabte semínka a spolu s luskem je dejte do menšího hrnce. Přilijte mléko a přisypte polovinu cukru a přiveďte pod bod varu.

3 Žloutek, zbylý cukr a škrob prošlehejte ve větší míse. Želatinu namočte. Pomalu a za stálého šlehání přilévejte do mísy ke žloutkové směsi ochucené horké mléko. Směs vraťte do hrnce a za stálého prošlehávání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Potom ji sundejte z plotny, vyjměte vanilkový lusk a vmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout a zašlehejte máslo. Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte vanilkový extrakt a opatrně ji promíchejte s krémem.

4 Z vychladlého piškotu vykrájejte kolečka o průměru 8–10 cm (viz Něco navíc). Vložte je na dno menších formiček. Stěny formičky vyložte pruhem pečicího papíru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formičky, řeznou stranou ven. Jednu celou jahodu můžete, ale nemusíte dát vždy do středu. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dovnitř naneste krém. Uhlaďte a dejte ztuhnout.

5 Maliny rozmixujte a protřete přes síto, abyste je zbavili semínek. Z výsledného pyré odvažte 100g a smíchejte ho s cukrem. Namočte želatinu. Směs dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Sejměte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte a ihned rozdělte na dortíky. Každý dortík pak ozdobte celou jahodou. Dejte vychladit. Dortíky vysuňte z formiček, odstraňte pečicí papír a podávejte.

NĚCO NAVÍC Průměr zvolte podle formičky. Pokud nemáte malé cukrářské kroužky (jsou to malé formičky bez dna, o výšce 5–10 cm), poslouží vám nařezaná PET lahev nebo nařezaná plechovka. Důležité je, aby měla rovné stěny!

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koláč s tvarohem a ovocným želé

Jogurtová bomba s ovocem

Jahodovo-ricottový dort

Jahodový pohár s portským vínem

10 nejbáječnějších jahodových dortů

30x božské jahody, které si zamilujete

Jahodové blaho aneb Ty nejlepší recepty s jahodami

REKLAMA

Přidat komentář