Dortíky Fraisier

Dortíky Fraisier

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5286 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 409 g
Tuky 329 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako z francouzské cukrárny

Suroviny

mouka pšeničná hladká 155 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 100 g
sůl 1 špetka
rostlinný olej 60 ml
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
z 1 biocitronu
Na krém
vanilkový lusk 1 ks
mléko 175 g
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
škrob 15 g
solamyl
želatina 6 g
3 plátky
máslo 20 g
smetana ke šlehání 400 ml
33%
vanilkový extrakt 2 ČL
Na dokončení
mražené maliny 200 g
želatina 5 g
plátky
moučkový cukr 30 g
jahody 600 g
pěkné na pohled

1 Troubu předehřejte na 175 °C a formu 25x36 cm vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr (3 lžíce odložte) a sůl. V menší misce prošlehejte olej, žloutky, 95 ml studené vody, vanilku a citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte k mouce a promíchejte. Bílky šlehejte, dokud nezačnou dělat měkké špičky, přisypte odložený cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a pečte asi 10 minut. Nechte vychladnout.

2 Z vanilkového lusku vyškrabte semínka a spolu s luskem je dejte do menšího hrnce. Přilijte mléko a přisypte polovinu cukru a přiveďte pod bod varu.

3 Žloutek, zbylý cukr a škrob prošlehejte ve větší míse. Želatinu namočte. Pomalu a za stálého šlehání přilévejte do mísy ke žloutkové směsi ochucené horké mléko. Směs vraťte do hrnce a za stálého prošlehávání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Potom ji sundejte z plotny, vyjměte vanilkový lusk a vmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout a zašlehejte máslo. Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte vanilkový extrakt a opatrně ji promíchejte s krémem.

4 Z vychladlého piškotu vykrájejte kolečka o průměru 8–10 cm (viz Něco navíc). Vložte je na dno menších formiček. Stěny formičky vyložte pruhem pečicího papíru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formičky, řeznou stranou ven. Jednu celou jahodu můžete, ale nemusíte dát vždy do středu. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dovnitř naneste krém. Uhlaďte a dejte ztuhnout.

5 Maliny rozmixujte a protřete přes síto, abyste je zbavili semínek. Z výsledného pyré odvažte 100g a smíchejte ho s cukrem. Namočte želatinu. Směs dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Sejměte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte a ihned rozdělte na dortíky. Každý dortík pak ozdobte celou jahodou. Dejte vychladit. Dortíky vysuňte z formiček, odstraňte pečicí papír a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Průměr zvolte podle formičky. Pokud nemáte malé cukrářské kroužky (jsou to malé formičky bez dna, o výšce 5–10 cm), poslouží vám nařezaná PET lahev nebo nařezaná plechovka. Důležité je, aby měla rovné stěny!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit