Připravte si dortík jako z francouzské cukrárny!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C a formu 25x36 cm vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr (3 lžíce odložte) a sůl. V menší misce prošlehejte olej, žloutky, 95 ml studené vody, vanilku a citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte k mouce a promíchejte. Bílky šlehejte, dokud nezačnou dělat měkké špičky, přisypte odložený cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a pečte asi 10 minut. Nechte vychladnout.
Z vanilkového lusku vyškrabte semínka a spolu s luskem je dejte do menšího hrnce. Přilijte mléko a přisypte polovinu cukru a přiveďte pod bod varu.
Žloutek, zbylý cukr a škrob prošlehejte ve větší míse. Želatinu namočte. Pomalu a za stálého šlehání přilévejte do mísy ke žloutkové směsi ochucené horké mléko. Směs vraťte do hrnce a za stálého prošlehávání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Potom ji sundejte z plotny, vyjměte vanilkový lusk a vmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout a zašlehejte máslo. Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte vanilkový extrakt a opatrně ji promíchejte s krémem.
Z vychladlého piškotu vykrájejte kolečka o průměru 8–10 cm (viz Něco navíc). Vložte je na dno menších formiček. Stěny formičky vyložte pruhem pečicího papíru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formičky, řeznou stranou ven. Jednu celou jahodu můžete, ale nemusíte dát vždy do středu. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dovnitř naneste krém. Uhlaďte a dejte ztuhnout.
Maliny rozmixujte a protřete přes síto, abyste je zbavili semínek. Z výsledného pyré odvažte 100g a smíchejte ho s cukrem. Namočte želatinu. Směs dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Sejměte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte a ihned rozdělte na dortíky. Každý dortík pak ozdobte celou jahodou. Dejte vychladit. Dortíky vysuňte z formiček, odstraňte pečicí papír a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Průměr zvolte podle formičky. Pokud nemáte malé cukrářské kroužky (jsou to malé formičky bez dna, o výšce 5–10 cm), poslouží vám nařezaná PET lahev nebo nařezaná plechovka. Důležité je, aby měla rovné stěny!