Dortová lízátka, neboli cake pops jsou v posledních letech hitem dětských oslav. Aby ne, mají sympatickou jednoporcovou velikost a dají se libovolně nazdobit. Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tenhle recept podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.
Suroviny
Postup
PŘIPRAVTE SI KORPUS
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem.
Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím.
Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout.
Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila.
Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky.
Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě několik hodin odpočinout.
Do středně velké mísy rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.
Ve vodní lázni rozpusťte 600 g bílé čokoládu. Namočte do ní konec tyčinky a zapíchněte ji do středu vychlazené kuličky.
Kuličku namočte do čokolády a otáčivým pohybem ji celou pokryjte polevou. Lízátkem nad miskou otáčejte a lehkým poklepáváním na zápěstí ho zbavte přebytečné čokolády.
Lízátka zapíchněte na pár vteřin do sklenice s cukrem.Než čokoláda úplně zaschne, dozdobte lízátka cukrovými kuličkami.
Na závěr na lízátka můžete uvázat mašličky. Lízátka podávejte zapíchnutá do cukru, aranžovací hmoty ve váze či květináči, v polystyrenu nebo krabici s dírkami obalené hezkým papírem.
VÝBAVA, KTERÁ SE VÁM BUDE HODIT PŘI VÝROBĚ DORTOVÝCH LÍZÁTEK
- PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm
- KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo v obchodech pro cukráře. Autorka receptu Hanka Rawlings ráda pracuje s belgickou čokoládou Callebaut. Je k dostání i v různých barvách a příchutích (pomerančová nebo jahodová je božská). Bílou čokoládu ze supermarketu Hanka nedoporučuje, špatně se rozpouští a většinou se srazí.
- JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
- FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
- SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
- CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.