Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dortová lízátka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 184
Do 45 minut Snadné Na 20 kuliček o průměru cca 3 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7340 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 766 g
Tuky 462 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dortová lízátka, neboli cake pops jsou v posledních letech hitem dětských oslav. Aby ne, mají sympatickou jednoporcovou velikost a dají se libovolně nazdobit. Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tenhle recept podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
změklé + na vymazání formy
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
prosátá + na vysypání formy
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
najemno nastrouhaná z 1 citronu
Na ganache
kvalitní, v peckách
Na ozdobení
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

PŘIPRAVTE SI KORPUS
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem.

2

Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce.

3

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím.

4

Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout. 

5

Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila.

6

Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky.

7

Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě několik hodin odpočinout.

8

Do středně velké mísy rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.

9

Ve vodní lázni rozpusťte 600 g bílé čokoládu. Namočte do ní konec tyčinky a zapíchněte ji do středu vychlazené kuličky.

10

Kuličku namočte do čokolády a otáčivým pohybem ji celou pokryjte polevou. Lízátkem nad miskou otáčejte a lehkým poklepáváním na zápěstí ho zbavte přebytečné čokolády.

11

Lízátka zapíchněte na pár vteřin do sklenice s cukrem.Než čokoláda úplně zaschne, dozdobte lízátka cukrovými kuličkami.

12

Na závěr na lízátka můžete uvázat mašličky. Lízátka podávejte zapíchnutá do cukru, aranžovací hmoty ve váze či květináči, v polystyrenu nebo krabici s dírkami obalené hezkým papírem.

VÝBAVA, KTERÁ SE VÁM BUDE HODIT PŘI VÝROBĚ DORTOVÝCH LÍZÁTEK

  • PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm
  • KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo v obchodech pro cukráře. Autorka receptu Hanka Rawlings ráda pracuje s belgickou čokoládou Callebaut. Je k dostání i v různých barvách a příchutích (pomerančová nebo jahodová je božská). Bílou čokoládu ze supermarketu Hanka nedoporučuje, špatně se rozpouští a většinou se srazí.
  • JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
  • FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
  • SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
  • CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...