Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dortová lízátka

Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tohle podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 20 kuliček o průměru cca 3 cm
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Pečení 0:25 + chlazení
Chuťovka

Ingredience

    • 125 g změklého másla + na formu 
    • 1 lžička vanilkového extraktu 
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 250 g prosáté polohrubé mouky + na formu 
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva 
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 75 ml podmáslí

    NA GANACHE

    • 200 g kvalitní bílé čokolády v peckách 
    • 100 ml 12% smetany na vaření

Příprava jídla

PŘIPRAVTE SI KORPUS

1 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím. Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout. 

2 Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila. Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky. Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě odpočinout.

DORTOVÁ LÍZÁTKA

Co potřebujete:

  • PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm, balení po 35 ks přibližně za 55 Kč
  • KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo
  • JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
  • FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
  • SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
  • CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.

Jak na kuličky
Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nejsladší Valentýn

Přidat komentář