Dortová lízátka

Dortová lízátka

3.8 / 5. Počet hodnocení: 41
Do 20 minut Velmi snadné Na 20 kuliček o průměru cca 3 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3860 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 418 g
Tuky 222 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tohle podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.

Suroviny

máslo 125 g
změklé
máslo
na formu
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
prosátá
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání formy
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
citronová kůra
z jednoho biocitronu
podmáslí 75 ml
Na ganache
bílá čokoláda 200 g
kvalitní, v peckách
smetana na vaření 100 ml

PŘIPRAVTE SI KORPUS

1 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím. Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout. 

2 Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila. Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky. Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě odpočinout.

DORTOVÁ LÍZÁTKA

Co potřebujete:

  • PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm, balení po 35 ks přibližně za 55 Kč
  • KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo
  • JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
  • FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
  • SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
  • CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.

Jak na kuličky
Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit