0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dortová lízátka

Dortová lízátka

4.5 / 5. Počet hodnocení: 56
Do 20 minut Velmi snadné Na 20 kuliček o průměru cca 3 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3860 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 418 g
Tuky 222 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tohle podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.

Suroviny

máslo 125 g
změklé
máslo
na formu
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
prosátá
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání formy
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
citronová kůra
z jednoho biocitronu
podmáslí 75 ml
Na ganache
bílá čokoláda 200 g
kvalitní, v peckách
smetana na vaření 100 ml

Postup

1

PŘIPRAVTE SI KORPUS
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem.

2

Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce.

3

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím.

4

Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout. 

5

Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila.

6

Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky.

7

Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě odpočinout.

8

DORTOVÁ LÍZÁTKA
Co potřebujete:

  • PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm, balení po 35 ks přibližně za 55 Kč
  • KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo
  • JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
  • FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
  • SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
  • CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.
9

Jak na kuličky
Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.

Související články

Jak na to: snadný dortový korpus
  • Tipy a triky

Jak na to: snadný dortový korpus

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit