0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dršťková polévka z hlívy

Dršťková polévka z hlívy

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1963 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 253 g
Tuky 59 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V zimním obodobí nasbíráme hlívu ústřičnou, v letním hlívu plicní. Nevíme-li, kam na ni do lesa, vyrazíme na trh či do supermarketu. Bílý poprašek na kloboucích obvykle není plíseň, ale výtrusy, není tedy na závadu, avšak zejména u balených hub pozor na možnou počínající hnilobu. Tato houba se skvěle hodí k přípravě houbového guláše, omáček, ale chutnat vám bude i v podobě dršťkové polévky z hlívy. 

Suroviny

hlíva 500 g
cibule 1 ks
cibule červená 1 ks
česnek 2
sádlo 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
kmín 1 PL
paprika mletá sladká 2
1 PL
uzená paprika
chilli sušené
vývar zeleninový 1000 ml
majoránka (drhnutá)
sůl
pepř
pažitka
pečivo

Postup

1

Plodnice hlívy dobře očistíme (protože z nich bude polévka, můžeme je výjimečně i opláchnout) a nakrájíme na širší nudličky.

2

Nadrobno nakrájíme cibuli a polovinu česneku, zbylý česnek prolisujeme či utřeme.

3

V pánvi na části sádla zpěníme polovinu cibule, přidáme nakrájený česnek, kmín a hlívu, osolíme, orestujeme.

4

V hrnci na druhé části sádla zpěníme zbylou cibuli, přidáme hladkou mouku, vytvoříme zlatavou jíšku, vsypeme papriku sladkou, uzenou a chilli, krátce orestujeme, zalijeme studeným vývarem (případně studenou vodou a vyklopíme sem "vývar" z vaničky), přidáme obsah pánve, přivedeme k varu a 20 minut povaříme.

5

Poté přidáme utřený česnek, majoránku, necháme projít varem, podle chuti dosolíme, případně opepříme, na talíři ozdobíme pažitkou či jinou zelení a podáváme s čerstvým pečivem.

Autor: mv

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit