Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1963 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 253 g
Tuky 59 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V zimním obodobí nasbírejte hlívu ústřičnou, v letním hlívu plicní. Nevíte-li, kam na ni do lesa, vyrazte na trh či do supermarketu. Bílý poprašek na kloboucích obvykle není plíseň, ale výtrusy, není tedy na závadu, avšak zejména u balených hub pozor na možnou počínající hnilobu. Tato houba se skvěle hodí k přípravě houbového guláše, omáček, ale chutnat vám bude i v podobě dršťkové polévky z hlívy. 

Suroviny

hlíva 500 g
kmín 1 PL
paprika mletá uzená 1 PL
chilli sušené
vývar zeleninový 1 l
majoránka (drhnutá)
sůl
pepř
pažitka
na posypání
k podávání

Postup

1

Plodnice hlívy dobře očistěte (protože z nich bude polévka, můžete je výjimečně i opláchnout) a nakrájejte na širší nudličky.

2

Nadrobno nakrájejte obě cibule a polovinu česneku, zbylý česnek prolisujte či utřete.

3

V pánvi na části sádla zpěňte polovinu cibule, přidejte nakrájený česnek, kmín a hlívu, osolte, orestujte.

4

V hrnci na druhé části sádla zpěňte zbylou cibuli, přidejte hladkou mouku, vytvořte zlatavou jíšku, vsypte papriku sladkou, uzenou a chilli, krátce orestujte, zalijte studeným vývarem (případně studenou vodou a vyklopte sem ‚vývar‘ z vaničky), přidejte obsah pánve, přiveďte k varu a 20 minut povařte.

5

Poté přidejte utřený česnek, majoránku, nechte projít varem, podle chuti dosolte, případně opepřete, na talíři ozdobte pažitkou či jinou zelení a podávejte s čerstvým pečivem.

Autor: mv

Apetit magazín