"Dršťková" polévka z hlívy.

"Dršťková" polévka z hlívy.

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny

Suroviny

hlíva 500 g
cibule 1 ks
cibule červená 1 ks
česnek 2
sádlo 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
kmín 1 PL
paprika sladká 2
1 PL
uzená paprika
chilli sušené
vývar zeleninový 1000 ml
majoránka (drhnutá)
sůl
pepř
pažitka
pečivo

V zimním obodobí nasbíráme hlívu ústřičnou, v letním hlívu plicní. Nevíme-li, kam na ni do lesa, vyrazíme na trh či do supermarketu. Bílý poprašek na kloboucích obvykle není plíseň, ale výtrusy, není tedy na závadu, avšak zejména u balených hub pozor na možnou počínající hnilobu. Plodnice hlívy dobře očistíme (protože z nich bude polévka, můžeme je výjimečně i opláchnout) a nakrájíme na širší nudličky. Nadrobno nakrájíme cibuli a polovinu česneku, zbylý česnek prolisujeme či utřeme. V pánvi na části sádla zpěníme polovinu cibule, přidáme nakrájený česnek, kmín a hlívu, osolíme, orestujeme. V hrnci na druhé části sádla zpěníme zbylou cibuli, přidáme hladkou mouku, vytvoříme zlatavou jíšku, vsypeme papriku sladkou, uzenou a chilli, krátce orestujeme, zalijeme studeným vývarem (případně studenou vodou a vyklopíme sem "vývar" z vaničky), přidáme obsah pánve, přivedeme k varu a 20 minut povaříme. Poté přidáme utřený česnek, majoránku, necháme projít varem, podle chuti dosolíme, případně opepříme, na talíři ozdobíme pažitkou či jinou zelení a podáváme s čerstvým pečivem.

Autor: mv

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit