V zimním obodobí nasbírejte hlívu ústřičnou, v letním hlívu plicní. Nevíte-li, kam na ni do lesa, vyrazte na trh či do supermarketu. Bílý poprašek na kloboucích obvykle není plíseň, ale výtrusy, není tedy na závadu, avšak zejména u balených hub pozor na možnou počínající hnilobu. Tato houba se skvěle hodí k přípravě houbového guláše, omáček, ale chutnat vám bude i v podobě dršťkové polévky z hlívy.
Postup
Plodnice hlívy dobře očistěte (protože z nich bude polévka, můžete je výjimečně i opláchnout) a nakrájejte na širší nudličky.
Nadrobno nakrájejte obě cibule a polovinu česneku, zbylý česnek prolisujte či utřete.
V pánvi na části sádla zpěňte polovinu cibule, přidejte nakrájený česnek, kmín a hlívu, osolte, orestujte.
V hrnci na druhé části sádla zpěňte zbylou cibuli, přidejte hladkou mouku, vytvořte zlatavou jíšku, vsypte papriku sladkou, uzenou a chilli, krátce orestujte, zalijte studeným vývarem (případně studenou vodou a vyklopte sem ‚vývar‘ z vaničky), přidejte obsah pánve, přiveďte k varu a 20 minut povařte.
Poté přidejte utřený česnek, majoránku, nechte projít varem, podle chuti dosolte, případně opepřete, na talíři ozdobte pažitkou či jinou zelení a podávejte s čerstvým pečivem.