Dršťky nejsou pro dámičky, ale pro opravdové labužníky. Ti si je vychutnávají po celém světě v nesčetných úpravách. A my vyzkoušeli tuto – dršťky po italsku!
Suroviny
máslo
1
PL
+ jedna lžíce na dokončení
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
nakrájená na drobno
řapíkatý celer
2
ks
nakrájená na drobno
mrkev
1
ks
nakrájená na drobno
česnek
1
stroužek
nakrájená na drobno
petrželka
1
PL
nasekaná
rozmarýn
½
ČL
čerstvý nebo 1 špetka sušeného
hovězí dršťky
500
g
vařené, nakrájené na nudličky
víno bílé
100
ml
chilli paprička
1
ks
drcená
pepř
čerstvě mletý
sůl
vývar hovězí
100
ml
parmazán
100
g
strouhaný
Postup
1
V hrnci rozpusťte máslo s olejem. Vsypte cibuli a 4 minuty opékejte dozlatova, přidejte celer a mrkev a opékejte další minutu, pak přihoďte česnek, petrželku a sekaný rozmarýn a po minutě dršťky.
2
Zalijte vínem a zprudka vařte asi 30 sekund.
3
Přidejte rajčata, koření, vývar, osolte a pod pokličkou na mírném ohni vařte přibližně 1 hodinu, dokud nejsou dršťky zcela měkké. Je-li málo tekutiny, občas trochu podlijte vodou, zbývá-li jí naopak moc, vařte bez pokličky.
4
Hotový pokrm přendejte do mísy, vmíchejte lžíci másla i všechen parmazán a ihned podávejte, nejlépe s italským pečivem.
Komentáře
Vynikající, u nás moc oblíbené letní jídlo, které se dá různě inovovat. Dršťky v této úpravě jsou tak chutné, že je potřeba počítat skoro s půl kilem na osobu. Servíruji pouze se světlým pečivem.