
Dušené vepřové s meruňkami a tamarindem
Marocká kuchyně kombinaci masa a sušeného ovoce miluje. Orientálci by použili jehněčí či drůbeží maso, my jsme to pro změnu zkusili s vepřovým.
Ingredience
- rostlinný olej na opékání
- 2 velké cibule, nakrájené na kostičky
- 800 g vepřového ramínka, na kostky o velikosti 4 cm
- 2 vrchovaté lžičky mletého koriandru
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
- 3 lžíce tamarindové pasty
- 3 lžíce medu
- 200 g sušených meruněk, propláchnutých
- malý svazek koriandru, lístky nahrubo
- 50 g plátků mandlí, nasucho opražených
Příprava jídla
1 Na středním plameni rozehřejte velkou pánev nebo litinový kastrol. Na dno nalijte olej tak, aby vrstvička pokryla celé dno. Přihoďte do oleje cibuli a opékejte, až začne lehce při krajích zlátnout. Přidejte do pánve maso, míchejte a opékejte – mělo by se zatáhnout, ale nesmí se začít dusit ani příliš ztmavnout.
2 Vsypte koření, zamíchejte, aby se kořením pokrylo maso. Pak přidejte tamarindovou pastu a med a dobře promíchejte. Vlijte do nádoby vařící vodu tak, aby maso těsně zakryla. Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte dusit 2 hodiny. Čas od času a promíchejte, případně mírně podlijte, aby se maso nepřichytávalo.
3 Po dvou hodinách přidejte k masu me- ruňky, zamíchejte, a pokud je to třeba, přilijte trochu vody tak, aby bylo maso těsně zakryté omáčkou. Osolte, opepřete, znovu zakryjte poklicí a duste 30 minut, nebo dokud se maso nerozpadá. Navrch nasypte čerstvý koriandr a mandle. Servírujte s rýží basmati nebo plackami pita.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář