Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Králík na víně na druhou!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Dušení 1:00
Maso

Ingredience

    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 králík o hmotnosti 1,5 kg, naporcovaný
    • 1 velká cibule, nakrájená
    • 2 bobkové listy (nejlépe čerstvé)
    • hrst nakrájených šalvějových lístků
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 125 ml mladého (lehkého) červeného vína
    • 100 g vypeckovaných černých oliv
    • cca 250 ml zeleninového vývaru
    • cca 200 g červeného či modrého hroznového vína
    • mladé špičky šlahounů vinné révy s lístky nebo rukola na ozdobení

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem nebo v kastrolu na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Vložte naporcovaného králíka a opékejte 10 minut, v polovině obraťte, aby ze všech stran mírně zezlátl.

2 Přidejte cibuli, bobkové listy a šalvěj, osolte a opepřete. Za stálého míchání opékejte 10 minut, až cibule změkne, ke konci vsypte česnek, pak podlijte vínem, přidejte olivy, přiveďte k mírnému varu. Zvolna vařte bez poklice 35 minut, občas zamíchejte. Pokaždé když se šťáva odpaří, přilijte naběračku vývaru. (Neměkne-li maso podle vašich představ, na chvíli rendlík přiklopte, popřípadě duste o něco déle.) Potom přidejte hrozny a vařte ještě 10 minut, až šťáva zhoustne a maso půjde dobře od kostí.

3 Králíka ozdobte špičkami révy či rukolou. Podávejte s pečivem k vytírání šťávy anebo s pečenými zeleninovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit také naporcované kuře.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bageta s hroznovým vínem a sýrem

Bramborovo-pórková polévka

Kuřecí salát s hroznovým vínem, kešú a jablky

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Vepřové maso na víně a bylinkách

REKLAMA

Přidat komentář