Dušičkové koláčky (Soul cakes)

Dušičkové koláčky (Soul cakes)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušičkové koláčky (Soul cakes)

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné Na 6–12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5013 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 544 g
Tuky 248 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávno před halloweenskými laskominami se ve Velké Británii a Irsku pekly tradiční sladké dušičkové koláčky. Dávaly se koledníkům, nejčastěji žebravým dětem, které se na oplátku modlily za duše zemřelých. Zdobí se křížkem, obsahují koření a sušené ovoce, nejčastěji rozinky.

Související recepty

Suroviny

máslo 175 g
změklé
krupicový cukr 175 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 450 g
+ na podsypání
skořice 1 ČL
mletá
kardamom 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
rozinky 100 g
nesířené rozinky, brusinky či nasekané sušené třešně
mléko
trocha, na rozředění těsta

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo a cukr utřete do pěny, pak zašlehejte po jednom žloutky. Mouku prosejte s kořením k máslovo-žloutkové pěně a zapracujte. Vmíchejte celé rozinky nebo nasekané sušené ovoce, trochu ponechte na ozdobení. Přidejte postupně jen tolik mléka, aby vzniklo soudržné těsto.

2

Těsto rozválejte na moukou lehce podsypané pracovní ploše na placku o síle zhruba 1–1,5 cm. Vykrájejte z ní formičkou 6–12 sušenek, podle toho, zda chcete su- šenky klasicky malé, či spíš ve formě vel- kých cookies. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu každé nařízněte nožem křížek. Konce kříž- ku ozdobte uchovaným sušeným ovocem. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut, dokud nejsou sušenky dorůžova. Nechte vychladnout na mřížce a snězte do 3 dnů, uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit