0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušičkové koláčky (Soul cakes)

Dušičkové koláčky (Soul cakes)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušičkové koláčky (Soul cakes)

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na 6–12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5013 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 544 g
Tuky 248 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávno před halloweenskými laskominami se ve Velké Británii a Irsku pekly tradiční sladké dušičkové koláčky. Dávaly se koledníkům, nejčastěji žebravým dětem, které se na oplátku modlily za duše zemřelých. Zdobí se křížkem, obsahují koření a sušené ovoce, nejčastěji rozinky.

Suroviny

máslo 175 g
změklé
krupicový cukr 175 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 450 g
+ na podsypání
skořice 1 ČL
mletá
kardamom 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
mletý
rozinky 100 g
nesířené rozinky, brusinky či nasekané sušené třešně
mléko
trocha, na rozředění těsta

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo a cukr utřete do pěny, pak zašlehejte po jednom žloutky. Mouku prosejte s kořením k máslovo-žloutkové pěně a zapracujte. Vmíchejte celé rozinky nebo nasekané sušené ovoce, trochu ponechte na ozdobení. Přidejte postupně jen tolik mléka, aby vzniklo soudržné těsto.

2

Těsto rozválejte na moukou lehce podsypané pracovní ploše na placku o síle zhruba 1–1,5 cm. Vykrájejte z ní formičkou 6–12 sušenek, podle toho, zda chcete su- šenky klasicky malé, či spíš ve formě vel- kých cookies. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu každé nařízněte nožem křížek. Konce kříž- ku ozdobte uchovaným sušeným ovocem. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut, dokud nejsou sušenky dorůžova. Nechte vychladnout na mřížce a snězte do 3 dnů, uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit