Dávno před halloweenskými laskominami se ve Velké Británii a Irsku pekly tradiční sladké dušičkové koláčky. Dávaly se koledníkům, nejčastěji žebravým dětem, které se na oplátku modlily za duše zemřelých. Zdobí se křížkem, obsahují koření a sušené ovoce, nejčastěji rozinky.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo a cukr utřete do pěny, pak zašlehejte po jednom žloutky. Mouku prosejte s kořením k máslovo-žloutkové pěně a zapracujte. Vmíchejte celé rozinky nebo nasekané sušené ovoce, trochu ponechte na ozdobení. Přidejte postupně jen tolik mléka, aby vzniklo soudržné těsto.
Těsto rozválejte na moukou lehce podsypané pracovní ploše na placku o síle zhruba 1–1,5 cm. Vykrájejte z ní formičkou 6–12 sušenek, podle toho, zda chcete su- šenky klasicky malé, či spíš ve formě vel- kých cookies. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu každé nařízněte nožem křížek. Konce kříž- ku ozdobte uchovaným sušeným ovocem. Vložte do trouby a pečte 10–15 minut, dokud nejsou sušenky dorůžova. Nechte vychladnout na mřížce a snězte do 3 dnů, uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.