
Dýňová polévka s krutony a smetanou
Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.
Vydání: 2014/11
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 500 g očištěné dýně hokkaido, nakrájené na kostky (nemusí se loupat, jiné dýně ano)
- 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
- 2 stroužky česneku, utřené
- 100–150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- dýňový olej na pokapání
- 4 lžíce dýňových semínek na posypání
- krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
- 1 sušená chilli paprička (nemusí být)
Příprava jídla
1 V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
2 Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.
Přidat komentář