
Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy
Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní... Podzim snad nikdy nebyl sladší!
Ingredience
- 150 g medových perníčků
- 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
- 50 g másla + na vymazání
- 300 g dýňového pyré (viz Něco navíc)
- 300 g ricotty
- 125 g čerstvého smetanového sýra
- 4 lžíce medu
- 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
- 1 lžička perníkového koření nebo koření mixed spice (prodává například Marks & Spencer)
- 35 g kukuřičného škrobu
- 3 celá vejce
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- 30 g pekanových nebo vlašských ořechů, nasekaných nahrubo a lehce opražených
NA NÁPLŇ
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C, formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a pak nechte mírně zchladnout.
2 Teplotu v troubě ztlumte na 120°C a na její dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, smetanovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu, nebo až jsou okraje pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do chladničky (nejlépe však přes noc).
3 Vychlazený cheesecake rovnoměrně posypte cukrem a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Ozdobte připravenými ořechy.
NĚCO NAVÍC
Dýni oloupejte, nakrájejte na menší kousky, lehce posypte třtinovým cukrem (lze zcela vynechat, ale dodá to pyré příjemně karamelovou chuť) a pečte v troubě rozehřáté na 180°C doměkka. Potom rozmixujte dohladka.
Přidat komentář