Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňový dort se slaným karamelem

Dýňový dort se slaným karamelem

Hodnocení receptu
4.4/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7601 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 577 g
Tuky 544 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na korpus
dýňové pyré 190 g
cukr 100 g
rostlinný olej 230 ml
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
sůl špetka
Na slaný karamel
cukr 170 g
Na krém
máslo 220 g
Na ozdobení
ovoce
fíky, granátové jablko, ostružiny

Postup

1

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

2

Ve větší misce smícháme dyňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.

3

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl.

4

K mokré směsi přidáme suchou. Mícháme, dokud se vše dobře nesmísí. Směs nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.

5

Mezitím si připravíme karamel. V kastrůlku si rozehřejeme cukr na mírném ohni. Občas promícháme a dáváme pozor, aby se nám karamel nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Poté přilijeme smetanu a na 30 sekund položíme zpět na sporák a mícháme. Sundáme z plotny a vmícháme sůl a necháme stát.

6

Dále si uděláme krém. V robotu smícháme máslo a k. Sýr až bude směs nadýchaná. Přidáme cukr a důkladně smícháme (asi 2 minuty).

7

Vychladly korpus rozřízneme (buď jednou nebo dvakrát – aby byli 3 vrstvy) a namažeme uvnitř krémem. Vrstvu přiklopíme a namažeme zbytkem krému cely dort. Dame na chvíli vychladit. 

8

Karamel si přelijeme do zdobícího sáčku. Krouživými pohyby nanášíme doprostřed vychlazeného krému (na vrchu dortu). Karamel nám začne sám od sebe stékat, ale také můžeme pohyby cik-cak stříkat i na okraj dortu.

9

Na dort poté naaranžujeme ovoce, posypeme granátovými zrníčky.

10

Druhy den je dort ještě vláčnější a více vynikne chuť koření.

Autor: emma_y

Apetit magazín