Dýňový dort se slaným karamelem

Dýňový dort se slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

190g dyňového pyré 

100g cukru

230 ml oleje

4 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

260g polohrubé mouky

1 a pul lžičky prášku do pečiva 

2 lžičky sody

2 lžičky skořice

1 lžička muškátového oříšku

1 lžička zázvoru 

½ lžičky soli

Na slaný karamel:

170 g cukru

3 lžíce másla 

30ml smetany ke šleháni

Na krém:

240 g krémové ho sýra (já jsem použila Philadelphii a Tučný tvaroh)

220g másla (pok. Tep.)

50 g moučkového cukru (můžeme přidat podle chuti)

Ovoce na zdobení: fíky, granátové jablko, ostružiny

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Ve větší misce smícháme dyňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl.

K mokré směsi přidáme suchou. Mícháme, dokud se vše dobře nesmísí. Směs nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme karamel.

V kastrůlku si rozehřejeme cukr na mírném ohni. Občas promícháme a dáváme pozor, aby se nám karamel nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Poté přilijeme smetanu a na 30 sekund položíme zpět na sporák a mícháme. Sundáme z plotny a vmícháme sůl a necháme stát.

Dále si uděláme krém. V robotu smícháme máslo a k. Sýr až bude směs nadýchaná. Přidáme cukr a důkladně smícháme (asi 2 minuty).

Vychladly korpus rozřízneme (buď jednou nebo dvakrát – aby byli 3 vrstvy) a namažeme uvnitř krémem. Vrstvu přiklopíme a namažeme zbytkem krému cely dort. Dame na chvíli vychladit. 

Karamel si přelijeme do zdobícího sáčku. Krouživými pohyby nanášíme doprostřed vychlazeného krému (na vrchu dortu). Karamel nám začne sám od sebe stékat, ale také můžeme pohyby cik-cak stříkat i na okraj dortu.

Na dort poté naaranžujeme ovoce, posypeme granátovými zrníčky.

Druhy den je dort ještě vláčnější a více vynikne chuť koření.

Autor: Emma Young

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit