Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Dýňový dort se slaným karamelem

Popis receptu: 

 Dort je skvělý na jakékoliv příležitosti. Dort je krásně vláčný a kombinace krému, slaného karamelu a ovoce se skvěle doladěna. Díky dyňovému pyré dostane takový svěží nádech a všechno to koření korpus krásně provoní. Je skvelý jak na zimu (připomínající perníčky) na podzim podle klidných barev a i na léto, kdy si chceme připomenout Vánoce :).                                   Určitě ještě můžu doporučit korpus doplnit oříšky.

 

 

 

Autor: Emma Young
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na korpus:

    190g dyňového pyré 

    100g cukru

    230 ml oleje

    4 vejce

    2 lžičky vanilkového extraktu

    260g polohrubé mouky

    1 a pul lžičky prášku do pečiva 

    2 lžičky sody

    2 lžičky skořice

    1 lžička muškátového oříšku

    1 lžička zázvoru 

    ½ lžičky soli

    Na slaný karamel:

    170 g cukru

    3 lžíce másla 

    30ml smetany ke šleháni

    Na krém:

    240 g krémové ho sýra (já jsem použila Philadelphii a Tučný tvaroh)

    220g másla (pok. Tep.)

    50 g moučkového cukru (můžeme přidat podle chuti)

    Ovoce na zdobení: fíky, granátové jablko, ostružiny

Příprava jídla

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Ve větší misce smícháme dyňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl.

K mokré směsi přidáme suchou. Mícháme, dokud se vše dobře nesmísí. Směs nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme karamel.

V kastrůlku si rozehřejeme cukr na mírném ohni. Občas promícháme a dáváme pozor, aby se nám karamel nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Poté přilijeme smetanu a na 30 sekund položíme zpět na sporák a mícháme. Sundáme z plotny a vmícháme sůl a necháme stát.

Dále si uděláme krém. V robotu smícháme máslo a k. Sýr až bude směs nadýchaná. Přidáme cukr a důkladně smícháme (asi 2 minuty).

Vychladly korpus rozřízneme (buď jednou nebo dvakrát – aby byli 3 vrstvy) a namažeme uvnitř krémem. Vrstvu přiklopíme a namažeme zbytkem krému cely dort. Dame na chvíli vychladit. 

Karamel si přelijeme do zdobícího sáčku. Krouživými pohyby nanášíme doprostřed vychlazeného krému (na vrchu dortu). Karamel nám začne sám od sebe stékat, ale také můžeme pohyby cik-cak stříkat i na okraj dortu.

Na dort poté naaranžujeme ovoce, posypeme granátovými zrníčky.

Druhy den je dort ještě vláčnější a více vynikne chuť koření.

Přidat komentář