Dýňový dort se slaným karamelem

Dýňový dort se slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

190g dyňového pyré 

100g cukru

230 ml oleje

4 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

260g polohrubé mouky

1 a pul lžičky prášku do pečiva 

2 lžičky sody

2 lžičky skořice

1 lžička muškátového oříšku

1 lžička zázvoru 

½ lžičky soli

Na slaný karamel:

170 g cukru

3 lžíce másla 

30ml smetany ke šleháni

Na krém:

240 g krémové ho sýra (já jsem použila Philadelphii a Tučný tvaroh)

220g másla (pok. Tep.)

50 g moučkového cukru (můžeme přidat podle chuti)

Ovoce na zdobení: fíky, granátové jablko, ostružiny

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Ve větší misce smícháme dyňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl.

K mokré směsi přidáme suchou. Mícháme, dokud se vše dobře nesmísí. Směs nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme karamel.

V kastrůlku si rozehřejeme cukr na mírném ohni. Občas promícháme a dáváme pozor, aby se nám karamel nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Poté přilijeme smetanu a na 30 sekund položíme zpět na sporák a mícháme. Sundáme z plotny a vmícháme sůl a necháme stát.

Dále si uděláme krém. V robotu smícháme máslo a k. Sýr až bude směs nadýchaná. Přidáme cukr a důkladně smícháme (asi 2 minuty).

Vychladly korpus rozřízneme (buď jednou nebo dvakrát – aby byli 3 vrstvy) a namažeme uvnitř krémem. Vrstvu přiklopíme a namažeme zbytkem krému cely dort. Dame na chvíli vychladit. 

Karamel si přelijeme do zdobícího sáčku. Krouživými pohyby nanášíme doprostřed vychlazeného krému (na vrchu dortu). Karamel nám začne sám od sebe stékat, ale také můžeme pohyby cik-cak stříkat i na okraj dortu.

Na dort poté naaranžujeme ovoce, posypeme granátovými zrníčky.

Druhy den je dort ještě vláčnější a více vynikne chuť koření.

Autor: emma_y

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit