Suroviny
Postup
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Ve větší misce smícháme dyňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.
V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl.
K mokré směsi přidáme suchou. Mícháme, dokud se vše dobře nesmísí. Směs nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut. Poté necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme karamel. V kastrůlku si rozehřejeme cukr na mírném ohni. Občas promícháme a dáváme pozor, aby se nám karamel nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Poté přilijeme smetanu a na 30 sekund položíme zpět na sporák a mícháme. Sundáme z plotny a vmícháme sůl a necháme stát.
Dále si uděláme krém. V robotu smícháme máslo a k. Sýr až bude směs nadýchaná. Přidáme cukr a důkladně smícháme (asi 2 minuty).
Vychladly korpus rozřízneme (buď jednou nebo dvakrát – aby byli 3 vrstvy) a namažeme uvnitř krémem. Vrstvu přiklopíme a namažeme zbytkem krému cely dort. Dame na chvíli vychladit.
Karamel si přelijeme do zdobícího sáčku. Krouživými pohyby nanášíme doprostřed vychlazeného krému (na vrchu dortu). Karamel nám začne sám od sebe stékat, ale také můžeme pohyby cik-cak stříkat i na okraj dortu.
Na dort poté naaranžujeme ovoce, posypeme granátovými zrníčky.
Druhy den je dort ještě vláčnější a více vynikne chuť koření.