
Eklérky s čokoládou a dýní
Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!
Ingredience
- 80 g másla, nakrájeného na kousky
- 80 ml mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 110 g hladké mouky, přesáté
- 3 vejce
- 5 žloutků
- 125 g krupicového cukru
- 25 g hladké mouky
- 80 g dýňového pyré (viz Něco navíc)
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mleté vanilky
- 1 a 1/2 plátku želatiny
- 50 g mascarpone, o pokojové teplotě
- rostlinný olej na vymazání
- 1 lžíce tekutého medu
- 20 g másla
- 2 lžíce drobných dýňových semínek, vyloupaných
- 100 g tmavé čokolády (70%), nasekané
- 90 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce golden sirupu
- vločková sůl na posypání (lze vynechat)
NA EKLÉRKY
NA NÁPLŇ
NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA
NA POLEVU
Příprava jídla
1 NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak. Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.
2 Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou. Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.
3 NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.
4 Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí. Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout. Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.
5 NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel. Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.
6 NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.
NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré.
Přidat komentář