Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Eklérky s čokoládou a dýní

Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT25M
Pečení 0:25
Cukroví Francouzská

Ingredience

    NA EKLÉRKY

    • 80 g másla, nakrájeného na kousky
    • 80 ml mléka
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 110 g hladké mouky, přesáté
    • 3 vejce

    NA NÁPLŇ

    • 5 žloutků
    • 125 g krupicového cukru
    • 25 g hladké mouky
    • 80 g dýňového pyré (viz Něco navíc)
    • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička mleté vanilky
    • 1 a 1/2 plátku želatiny
    • 50 g mascarpone, o pokojové teplotě

    NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA

    • rostlinný olej na vymazání
    • 1 lžíce tekutého medu
    • 20 g másla
    • 2 lžíce drobných dýňových semínek, vyloupaných

    NA POLEVU

    • 100 g tmavé čokolády (70%), nasekané
    • 90 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce golden sirupu
    • vločková sůl na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak. Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

2 Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou. Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

3 NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.

4 Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí. Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout. Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.

5 NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel. Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.

6 NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Oříškové řezy s jablky a džemem

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Věnec s čokoládou a mandlemi

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Čokoládové (a božské) dezerty

Přidat komentář