0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2005 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 158 g
Tuky 149 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

dýně 1 kg
máslo 60 g
cibule 1 ks
nakrájená
vývar kuřecí 4
smetana ke šlehání 3
sůl
pepř špetka
bazalka
čerstvá, najemno nakrájená - na ozdobu

Postup

1

Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky.

2

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opatrně ji opékejte asi 15 minut doměkka.

3

Přidejte dýni, vývar a zvolna vařte přikryté 20 minut, než dýně změkne.

4

Pak ji nechte vychladnout. Měkkou dýni s vývarem po dávkách najemno rozmixujte a vraťte do kastrolu.

5

Přilijte smetanu, osolte, opepřete a polévku za stálého míchání ohřejte.

6

Před podáváním ji ještě posypte najemno nakrájenou čerstvou bazalkou.

Poznámka: Horkou polévku je třeba mixovat po malých dávkách. Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou. Kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: helenadler

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit