Postup
1
Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky.
2
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opatrně ji opékejte asi 15 minut doměkka.
3
Přidejte dýni, vývar a zvolna vařte přikryté 20 minut, než dýně změkne.
4
Pak ji nechte vychladnout. Měkkou dýni s vývarem po dávkách najemno rozmixujte a vraťte do kastrolu.
5
Přilijte smetanu, osolte, opepřete a polévku za stálého míchání ohřejte.
6
Před podáváním ji ještě posypte najemno nakrájenou čerstvou bazalkou.
Poznámka: Horkou polévku je třeba mixovat po malých dávkách. Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou. Kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com