Z úcty k zemi původu tohohle receptu odměřujeme suroviny na hrnky (250 ml) a lžíce a lžičky, jak to ve Státech dělají.
Suroviny
Postup
Na tex-mex omáčku prošlehejte v misce kečup a zakysanou smetanu, pak přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Podle chuti osolte. Zakryjte a odložte do chladničky.
Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev. V misce obalte kuře ve 2 lžících olivového oleje a koření fajita. Zbývající lžíci oleje promíchejte s paprikami. Maso a papriky opečte (na negrilovací pánvi každé zvlášť) doměkka a tak, aby maso bylo propečené – podle potřeby použijte další olej.
Mezitím připravte rýži. Opečte ji v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje (5 minut). Často ji míchejte, aby rovnoměrně zezlátla. Přidejte omáčku, řecký jogurt a čedar. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání vařte dokrémova, asi 5 minut. Podle chuti přidejte ještě trochu sýra. Vmíchejte černé fazole, čerstvý koriandr a jarní cibulky. Do chvíle podávání udržujte teplé.
Opečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho nakrájejte na proužky. Spolu s paprikami ho promíchejte s koriandrem a limetovou šťávou.
K podávání přehněte prohřáté placky a naplňte je nejprve sýrovou rýží, pak masem s paprikami. Ozdobte čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem a balkánským sýrem. Pokapejte texmex omáčkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete smíchat z 1 hrnku hotové omáčky na špagety, 1 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku), 1 lžičky sušené bazalky, 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžiček chilli koření (mletého chilli) a cibulového prášku (mleté sušené cibule), soli a pepře podle chuti.