Fajita s paprikami a kuřecím masem

Fajita s paprikami a kuřecím masem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4093 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 555 g
Tuky 153 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z úcty k zemi původu tohohle receptu odměřujeme suroviny na hrnky (250 ml) a lžíce a lžičky, jak to ve Státech dělají.

Suroviny

NA SÝROVOU RÝŽI
rýže 3 hrnky
uvařené, lze nahradit hnědou (1,5 hrnku neuvařené)
olivový olej 1 PL
1 hrnek
omáčka na enchiladas (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 0.3 hrnku
čedar 1 hrnek
nastrouhaného, výrazného + navíc podle chuti (celkem by mělo stačit cca 150g)
400 g
černé fazole konzerva, scezená, propláchnutá
koriandr 2 hrsti
čerstvý
jarní cibulka 2 ks
nakrájená
NA FAJITAS
kuřecí prsa g
olivový olej 3 PL
+ na opékání
1.5 PL
kořenicí směs fajita
paprika červená 1 ks
zbavené semínek a nakrájené na proužky
paprika oranžová 1 ks
zbavené semínek a nakrájené na proužky
paprika zelená 1 ks
zbavené semínek a nakrájené na proužky
koriandr 4 hrsti
čerstvý, nasekaný
limeta 1 ks
šťáva
8 ks
pšeničná tortila malé, prohřáté
koriandr
čerstvý, podle chuti
avokádo 1 ks
vypeckované, oloupané, dužina nasekaná
balkánský sýr
k podávání
NA TEX-MEX OMÁČKU
kečup 0.5 hrnku
zakysaná smetana 2 PL
mírně vrchovaté
hnědý cukr 1 ČL
chilli omáčka 1 ČL

1 Na tex-mex omáčku prošlehejte v misce kečup a zakysanou smetanu, pak přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Podle chuti osolte. Zakryjte a odložte do chladničky.

2 Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev. V misce obalte kuře ve 2 lžících olivového oleje a koření fajita. Zbývající lžíci oleje promíchejte s paprikami. Maso a papriky opečte (na negrilovací pánvi každé zvlášť) doměkka a tak, aby maso bylo propečené – podle potřeby použijte další olej.

3 Mezitím připravte rýži. Opečte ji v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje (5 minut). Často ji míchejte, aby rovnoměrně zezlátla. Přidejte omáčku, řecký jogurt a čedar. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání vařte dokrémova, asi 5 minut. Podle chuti přidejte ještě trochu sýra. Vmíchejte černé fazole, čerstvý koriandr a jarní cibulky. Do chvíle podávání udržujte teplé.

4 Opečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho nakrájejte na proužky. Spolu s paprikami ho promíchejte s koriandrem a limetovou šťávou.

5 K podávání přehněte prohřáté placky a naplňte je nejprve sýrovou rýží, pak masem s paprikami. Ozdobte čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem a balkánským sýrem. Pokapejte texmex omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete smíchat z 1 hrnku hotové omáčky na špagety, 1 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku), 1 lžičky sušené bazalky, 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžiček chilli koření (mletého chilli) a cibulového prášku (mleté sušené cibule), soli a pepře podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit