Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fajita s paprikami a kuřecím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7984 kcal
Bílkoviny 389 g
Sacharidy 1093 g
Tuky 209 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z úcty k zemi původu tohohle receptu odměřujeme suroviny na hrnky (250 ml) a lžíce a lžičky, jak to ve Státech dělají.

Suroviny

NA SÝROVOU RÝŽI
rýže 3 hrnky
uvařená bílá nebo hnědá rýže – odpovídá 1,5 hrnku neuvařené
olivový olej 1 PL
omáčka na enchiladas (viz Něco navíc)
čedar 1 hrnek
nastrouhaný + navíc podle chuti (celkem by mělo stačit cca 150 g)
fazole černé 400 g
konzerva, scezená, propláchnutá
koriandr čerstvý 3 hrsti
čerstvý
jarní cibulka 2 ks
nakrájená
NA FAJITAS
olivový olej 3 PL
+ na opékání
koření 1,5 PL
kořenicí směs fajita
zbavená semínek a nakrájená na proužky
zbavená semínek a nakrájená na proužky
zbavená semínek a nakrájená na proužky
koriandr čerstvý 4 hrsti
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
vymačkaná z 1 limety
pšeničná, malá, prohřátá
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
vypeckované, oloupané, dužina nasekaná
k podávání
NA TEX-MEX OMÁČKU
kečup ½ hrnku
hnědý cukr 1 ČL
1–2 lžičky podle chuti
paprika mletá uzená ½ ČL
nepálivá či pálivá, podle chuti
koriandr čerstvý 3 PL
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
vymačkaná z 1/2 limety
sůl

Postup

1

Na tex-mex omáčku prošlehejte v misce kečup a zakysanou smetanu, pak přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Podle chuti osolte. Zakryjte a odložte do chladničky.

2

Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev. V misce obalte kuře ve 2 lžících olivového oleje a koření fajita. Zbývající lžíci oleje promíchejte s paprikami. Maso a papriky opečte (na negrilovací pánvi každé zvlášť) doměkka a tak, aby maso bylo propečené – podle potřeby použijte další olej.

3

Mezitím připravte rýži. Opečte ji v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje (5 minut). Často ji míchejte, aby rovnoměrně zezlátla. Přidejte omáčku, řecký jogurt a čedar. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání vařte dokrémova, asi 5 minut. Podle chuti přidejte ještě trochu sýra. Vmíchejte černé fazole, čerstvý koriandr a jarní cibulky. Do chvíle podávání udržujte teplé.

4

Opečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho nakrájejte na proužky. Spolu s paprikami ho promíchejte s koriandrem a limetovou šťávou.

5

K podávání přehněte prohřáté placky a naplňte je nejprve sýrovou rýží, pak masem s paprikami. Ozdobte čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem a balkánským sýrem. Pokapejte texmex omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete smíchat z 1 hrnku hotové omáčky na špagety, 1 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku), 1 lžičky sušené bazalky, 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžiček chilli koření (mletého chilli) a cibulového prášku (mleté sušené cibule), soli a pepře podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín