0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fajita s paprikami a kuřecím masem

Fajita s paprikami a kuřecím masem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7984 kcal
Bílkoviny 389 g
Sacharidy 1093 g
Tuky 209 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z úcty k zemi původu tohohle receptu odměřujeme suroviny na hrnky (250 ml) a lžíce a lžičky, jak to ve Státech dělají.

Suroviny

NA SÝROVOU RÝŽI
rýže 3 hrnky
uvařená bílá nebo hnědá rýže – odpovídá 1,5 hrnku neuvařené
olivový olej 1 PL
chilli omáčka 1 hrnek
omáčka na enchiladas (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 0.33 hrnku
čedar 1 hrnek
nastrouhaný + navíc podle chuti (celkem by mělo stačit cca 150 g)
fazole černé 400 g
konzerva, scezená, propláchnutá
koriandr 3 hrsti
čerstvý
jarní cibulka 2 ks
nakrájená
NA FAJITAS
kuřecí prsa 650 g
olivový olej 3 PL
+ na opékání
koření 1.5 PL
kořenicí směs fajita
paprika červená 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na proužky
paprika oranžová 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na proužky
paprika žlutá 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na proužky
koriandr 4 hrsti
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
vymačkaná z 1 limety
tortilla 8 ks
pšeničná, malá, prohřátá
koriandr
čerstvý, podle chuti
avokádo 1 ks
vypeckované, oloupané, dužina nasekaná
balkánský sýr
k podávání
NA TEX-MEX OMÁČKU
kečup 0.5 hrnku
zakysaná smetana 2 PL
hnědý cukr 1 ČL
chilli omáčka 2 ČL
1–2 lžičky podle chuti
paprika uzená 0.5 ČL
nepálivá či pálivá, podle chuti
koriandr 3 PL
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
vymačkaná z 1/2 limety
sůl

1 Na tex-mex omáčku prošlehejte v misce kečup a zakysanou smetanu, pak přidejte ostatní přísady a znovu prošlehejte. Podle chuti osolte. Zakryjte a odložte do chladničky.

2 Rozehřejte grilovací nebo těžkou pánev. V misce obalte kuře ve 2 lžících olivového oleje a koření fajita. Zbývající lžíci oleje promíchejte s paprikami. Maso a papriky opečte (na negrilovací pánvi každé zvlášť) doměkka a tak, aby maso bylo propečené – podle potřeby použijte další olej.

3 Mezitím připravte rýži. Opečte ji v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje (5 minut). Často ji míchejte, aby rovnoměrně zezlátla. Přidejte omáčku, řecký jogurt a čedar. Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání vařte dokrémova, asi 5 minut. Podle chuti přidejte ještě trochu sýra. Vmíchejte černé fazole, čerstvý koriandr a jarní cibulky. Do chvíle podávání udržujte teplé.

4 Opečené maso nechte chvilku odpočinout a pak ho nakrájejte na proužky. Spolu s paprikami ho promíchejte s koriandrem a limetovou šťávou.

5 K podávání přehněte prohřáté placky a naplňte je nejprve sýrovou rýží, pak masem s paprikami. Ozdobte čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem a balkánským sýrem. Pokapejte texmex omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Omáčku můžete smíchat z 1 hrnku hotové omáčky na špagety, 1 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku), 1 lžičky sušené bazalky, 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžiček chilli koření (mletého chilli) a cibulového prášku (mleté sušené cibule), soli a pepře podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit