Fazolový salát s opečenými rajčaty

Fazolový salát s opečenými rajčaty

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4004 kcal
Bílkoviny 222 g
Cukr 601 g
Tuky 77 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když česnek, cibulku a rozmarýn osmažíte, získá hloubku. A přesně to je tajemství úžasné chuti tohoto vydatného salátu.

Suroviny

rajčata cherry 250 g
přepůlené
olivový olej 4 PL
extra panenský
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
česnek 3 ks
nasekaný
cibule 2 ks
červená, středně velká, jemně nasekané
rozmarýn 2 ČL
jemně nasekané jehličky čerstvého + větička
Navíc na ozdobu
fazole bílé 800 g
konzervované, propláchnuté, scezené
balzamikový ocet 5 PL
parmazán 50 g
hoblinky, viz box
čekanka
červená, lístky, lze nahradit rukolou, nemusí být
1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Poloviny rajčátek položte řeznou plochou nahoru na pečicí plech, zakápněte lžící oleje, lehce osolte a opepřete. Pečte patnáct až dvacet minut, pak vyjměte a dejte stranou.

2.  Zbylý olej rozehřejte ve větším nízkém kastrolu. Přidejte česnek, polovinu cibule, nasekaný rozmarýn, sůl i pepř a na středním plameni za občasného promíchání smažte. Stačí pár minut, aby cibule změkla.

3.  Do kastrolu vsypte fazole, zakápněte octem, promíchejte a prohřejte. Vmíchejte zbylou cibuli. Podávejte s plátky parmazánu, posypané pečenými rajčátky a ozdobené větvičkou rozmarýnu. Salát ještě můžete doplnit lístky rukoly nebo čekanky.

Získejte náskok 
Rajčata i celý základ salátu (bez syrové cibule a ,finálních úprav‘ z bodu 3) můžete připravit až šest hodin předem. Dokončete těsně před podáváním.

Zkuste to jinak 
Doplňte salát tuňákem nebo kousky uzeného pstruha, blanšírovanými zelenými fazolkami, případně chřestem. Místo parmazánu použijte rozdrobenou fetu anebo kozí sýr.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit