Fíkový cheesecake s medem a vlašskými ořechy

Fíkový cheesecake s medem a vlašskými ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička skořice

Na náplň:

  • 375 g smetanového sýra Philadelphia
  • 375 g ricotty
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Na dokončení:

  • 2 hrsti čerstvých fíků (rozčtvrcených)
  • vlašské ořechy
  • 2-3 lžíce medu

1) Troubu si předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Nejdříve si připravíme korpus - sušenky spolu s ořechy a skořicí rozemeleme v robotu na sypkou směs, přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme tak, aby se vše důkladně spojilo. Do formy natlačíme stejnosměrnou vrstvu sušenkové směsi (včetně boků) a dáme chladit.

2) Mezitím si připravíme náplň. Ricottu promícháme se sýrem Philadelphia, přidáme cukr, vejce, vanilková semínka, citrnovou kůru a šťávu. Vše důkladně prošleháme v hladký krém bez hrudek a nalijeme na připravený sušenkový základ. Opatrně s formou párkrát bouchneme o pevnou plochu, abychom se zbavili případných vzduchových bublinek, a povrch dortu co nejlépe uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáte troubě cca 75 minut tak, aby byl cheesecake po obvodu pevný a uprostřed se lehce chvěl. Takto upečený dort necháme dojít v mírně pootevřené troubě cca 1 hodinu, poté ho vyndáme na linku a necháme zcela vychladnout. Vychladlý cheesecake přikryjeme folií a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.

3) Hotový cheesecake ozdobíme čerstvými fíky, posypeme podrcenými vlašskými ořechy a přelijeme medem dle chuti. Dobrou chuť!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit