Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Fíkový cheesecake s medem a vlašskými ořechy

Popis receptu: 

Tento dort splňuje vše, co byste od nejlepšího cheesecaku očekávali. Díky pomalému pečení a postupnému chladnutí vám na povrchu nepopraská a získá bohatou, krémovou texturu. Smetanový sýr mu dodá plnou chuť, ricotta a citronová šťáva vyváží přílišnou sladkost, vanilka dort krásně ovoní, vlašské ořechy zajistí křupavost a čerstvé fíky šťavnatost. Navíc kombinace všech zmíněných ingrediencí dohromady je tak neodolatelná, že budou vaše chuťové pohárky křičet po dalším soustu. Tak s chutí do toho!

Autor: Karolína Šimečková
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na korpus:

    • 200 g máslových sušenek
    • hrst mletých vlašských ořechů
    • 50 g rozpuštěného másla
    • 1 lžička skořice

    Na náplň:

    • 375 g smetanového sýra Philadelphia
    • 375 g ricotty
    • 200 g krupicového cukru
    • 3 vejce
    • vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
    • citronová kůra z 1 citronu
    • 1-2 lžíce citronové šťávy

    Na dokončení:

    • 2 hrsti čerstvých fíků (rozčtvrcených)
    • vlašské ořechy
    • 2-3 lžíce medu

Příprava jídla

1) Troubu si předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Nejdříve si připravíme korpus - sušenky spolu s ořechy a skořicí rozemeleme v robotu na sypkou směs, přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme tak, aby se vše důkladně spojilo. Do formy natlačíme stejnosměrnou vrstvu sušenkové směsi (včetně boků) a dáme chladit.

2) Mezitím si připravíme náplň. Ricottu promícháme se sýrem Philadelphia, přidáme cukr, vejce, vanilková semínka, citrnovou kůru a šťávu. Vše důkladně prošleháme v hladký krém bez hrudek a nalijeme na připravený sušenkový základ. Opatrně s formou párkrát bouchneme o pevnou plochu, abychom se zbavili případných vzduchových bublinek, a povrch dortu co nejlépe uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáte troubě cca 75 minut tak, aby byl cheesecake po obvodu pevný a uprostřed se lehce chvěl. Takto upečený dort necháme dojít v mírně pootevřené troubě cca 1 hodinu, poté ho vyndáme na linku a necháme zcela vychladnout. Vychladlý cheesecake přikryjeme folií a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.

3) Hotový cheesecake ozdobíme čerstvými fíky, posypeme podrcenými vlašskými ořechy a přelijeme medem dle chuti. Dobrou chuť!

REKLAMA

Přidat komentář