Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.
Suroviny
Postup
Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.
Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.
Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.
Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )