0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5798 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 331 g
Tuky 390 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
5 g
sušené droždí
krupicový cukr 2 ČL
sůl 2 ČL
vejce 6 ks
o pokojové teplotě
máslo 170 g
změklé
rostlinný olej
na vymazání formy
salát
k podávání
Na pórkovou náplň
pórek 2 ks
pouze bílá a světlezelená část, na tenké plátky
máslo 30 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
50 g
sýr gruyère lze nahradit ementálem, nastrouhaný nahrubo
2 PL
lístky čerstvého tymiánu
Na sýrovou náplň
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

1 Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.

2 Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.

4 Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč