Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Flamiche

Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ Kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 450 g chlebové mouky
    • 5 g sušeného droždí
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 2 zarovnané lžičky soli
    • 6 vajec, o pokojové teplotě
    • 170 g másla, změklého
    • rostlinný olej na vymazání formy
    • listový salát k podávání

    NA PÓRKOVOU NÁPLŇ

    • 2 pórky, pouze bílá a světlezelená část, nakrájené na tenké plátky
    • 30 g másla
    • 40 ml suchého bílého vína sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 150 g crème fraîche
    • 50 g sýra gruyère nebo ementálu, nastrouhaného nahrubo
    • 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu

    NA SÝROVOU NÁPLŇ

    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • špetka strouhaného muškátového
    • oříšku
    • 180 g zrajícího sýra (např. jihočeský zrající nebo romadúr), nakrájeného nahrubo
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.

2 Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.

4 Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Labne

Mrkvová polévka s fetou a quinoou

Otevřený Reuben sendvič

Přidat komentář