Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Flamiche

Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ Kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 450 g chlebové mouky
    • 5 g sušeného droždí
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 2 zarovnané lžičky soli
    • 6 vajec, o pokojové teplotě
    • 170 g másla, změklého
    • rostlinný olej na vymazání formy
    • listový salát k podávání

    NA PÓRKOVOU NÁPLŇ

    • 2 pórky, pouze bílá a světlezelená část, nakrájené na tenké plátky
    • 30 g másla
    • 40 ml suchého bílého vína sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 150 g crème fraîche
    • 50 g sýra gruyère nebo ementálu, nastrouhaného nahrubo
    • 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu

    NA SÝROVOU NÁPLŇ

    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • špetka strouhaného muškátového
    • oříšku
    • 180 g zrajícího sýra (např. jihočeský zrající nebo romadúr), nakrájeného nahrubo
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.

2 Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.

4 Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Labne

Mrkvová polévka s fetou a quinoou

Otevřený Reuben sendvič

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář