Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5798 kcal
Bílkoviny 205 g
Cukr 331 g
Tuky 390 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
5 g
sušené droždí
krupicový cukr 2 ČL
sůl 2 ČL
vejce 6 ks
o pokojové teplotě
máslo 170 g
změklé
rostlinný olej
na vymazání formy
salát
k podávání
Na pórkovou náplň
pórek 2 ks
pouze bílá a světlezelená část, na tenké plátky
máslo 30 g
víno bílé 40 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
zakysaná smetana 150 g
50 g
sýr gruyère lze nahradit ementálem, nastrouhaný nahrubo
2 PL
lístky čerstvého tymiánu
Na sýrovou náplň
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 125 ml
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

1 Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.

2 Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.

4 Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit