0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5798 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 331 g
Tuky 390 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrový koláč flamiche (či někde též flamique) je pikardská specialita ze severní Francie. My jsme připravili dvě varianty – obě opravdu poctivě sýrové. Doporučujeme zapíjet je burgundským vínem.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
5 g
sušené droždí
krupicový cukr 2 ČL
sůl 2 ČL
vejce 6 ks
o pokojové teplotě
máslo 170 g
změklé
rostlinný olej
na vymazání formy
salát
k podávání
Na pórkovou náplň
pórek 2 ks
pouze bílá a světlezelená část, na tenké plátky
máslo 30 g
víno bílé 40 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
zakysaná smetana 150 g
50 g
sýr gruyère lze nahradit ementálem, nastrouhaný nahrubo
2 PL
lístky čerstvého tymiánu
Na sýrovou náplň
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 125 ml
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

1 Smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a hnětačem je zapracujte, trvá to asi 3–4 minuty. Potom po částech zapracujte máslo a hněťte 4–5 minut, až bude těsto hladké a lesklé. (Těsto můžete zpracovat i ručně, ale trvá to o trochu déle.) Přendejte do olejem vymazané mísy, překryjte utěrkou a nechte kynout, až se zdvojnásobí objem – trvá to 2–2,5 hodiny.

2 Mezitím napórkovou náplň v pánvi na másle opékejte 5 minut pórek. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přiklopte a nechte na malém ohni bublat 15 minut. Odklopte a vařte, až se odpaří tekutina; trvá to asi 4–5 minut. Nechte vychlad- nout. V míse prošlehejte vejce, žloutek a crème fraîche. Vmíchejte gruyère, dušený pórek a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na sýrovou náplň prošlehejte vejce, žloutek, smetanu a špetku strouhaného muškátového oříšku. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr a petrželku.

4 Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zmáčkněte, rozdělte napůl a každou půlku rozválejte na kolo o průměru 35 cm. Vyložte jimi dvě vymazané koláčové formy o průměru 25 cm a okraje nechte lehce přečnívat. Jeden koláč naplňte pórkovou náplní, druhý sýrovou. Přeložte okraje dovnitř přes náplň (můžete je ozdobně zvlnit) a pečte 40–45 minut dozlatova. Podávejte nejlépe horké s lehkým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...

Obchod Apetit