3.7 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2581 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 234 g
Tuky 161 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle křupavé cukroví z oříšků a medu trochu připomíná marokánky. Pokud toužíte, aby jedna florentinka vypadala jako druhá, pečte je v silikonových formičkách na muffiny, jako jsme to udělali my.

Suroviny

smetana ke šlehání 150 g
40%
máslo 40 g
krupicový cukr 75 g
med 50 g
glukózový sirup 25 g
viz Něco navíc, lze nahradit zlatým sirupem (golden syrup) – prodává Marks & Spencer, Tesco, Candy-store.cz
mandle 100 g
plátky nebo nudličky
pistácie 50 g
nasekané nahrubo
pomerančová kůra kandovaná 50 g
nakrájená nahrubo
třešně kandované 50 g
nakrájené nahrubo
čokoládová poleva
nemusí být

1 V kastrůlku zahřejte smetanu, máslo, cukr, med a glukózu (nebo zlatý sirup) a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vsypte oříšky a ovoce. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Troubu předehřejte na 210 °C. Ze směsi tvarujte menší kuličky a skládejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem nebo je dejte do formiček. Pečte 6–8 minut dozlatova (hlídejte, aby se florentinky nespálily). Nechte vychladnout. Z jedné strany je můžete namočit do čokoládové polevy a nechat zaschnout, chcete-li.

NĚCO NAVÍC
Glukózový sirup prodávají obchody s potřebami pro cukráře (např. www.fialapraha.cz).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit