Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská dýňová polévka
Francouzská dýňová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzská dýňová polévka

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2673 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 285 g
Tuky 155 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velejemný krém, který dává vyniknout sladké chuti dýně díky mléku. Ne vždy je nutné výrazně kořenit a tato polévka je toho lahodným důkazem. Právě díky jemnému dochucení tento jednoduchý recept ocení i rodiče menších dětí. 

Suroviny

olivový olej 60 ml
+ navíc na pokapání
banánová, nakrájená nahrubo
česnek 4 stroužky
drcený
dýně 1,5 kg
máslová dýně – očištěná, oloupaná a nakrájená na kostky
mléko 1,2 l
nebo více podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
pár strouhnutí
nebo hustá zakysaná smetana
pažitka
nasekaná, k podávání

Postup

1

Olivový olej a máslo rozehřejte v hrnci na středním ohni, vsypte šalotku a česnek a asi 5 minut restujte. Pak vsypte kostky dýně, opékejte a míchejte, až dýně začne trochu měknout, zhruba 10 minut.

2

Přilijte do hrnce mléko, dobře osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.

3

Přiveďte mléko k varu, pak ztlumte oheň a zvolna vařte cca 20 minut nebo do změknutí dýně. Během vaření se mléko trochu srazí, ale to je v pořádku, po rozmixování bude polévka hladká.

4

Jakmile je dýně měkká, odstavte hrnec z ohně a polévku rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem dohladka. Ochutnejte, podle potřeby dosolte. Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Každou porci ozdobte nočkem z crème fraîche, snadno ho vytvarujete pomocí dvou lžic. Posypte nasekanou pažitkou. Podle chuti pokapejte olivovým olejem. Pokud chcete, strouhněte i nahoru trošku muškátového oříšku – nepřehánějte to však, neboť je velmi aromatický.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín