Velejemný krém, který dává vyniknout sladké chuti dýně díky mléku. Ne vždy je nutné výrazně kořenit a tato polévka je toho lahodným důkazem. Právě díky jemnému dochucení tento jednoduchý recept ocení i rodiče menších dětí.
Suroviny
Postup
Olivový olej a máslo rozehřejte v hrnci na středním ohni, vsypte šalotku a česnek a asi 5 minut restujte. Pak vsypte kostky dýně, opékejte a míchejte, až dýně začne trochu měknout, zhruba 10 minut.
Přilijte do hrnce mléko, dobře osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
Přiveďte mléko k varu, pak ztlumte oheň a zvolna vařte cca 20 minut nebo do změknutí dýně. Během vaření se mléko trochu srazí, ale to je v pořádku, po rozmixování bude polévka hladká.
Jakmile je dýně měkká, odstavte hrnec z ohně a polévku rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem dohladka. Ochutnejte, podle potřeby dosolte. Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Každou porci ozdobte nočkem z crème fraîche, snadno ho vytvarujete pomocí dvou lžic. Posypte nasekanou pažitkou. Podle chuti pokapejte olivovým olejem. Pokud chcete, strouhněte i nahoru trošku muškátového oříšku – nepřehánějte to však, neboť je velmi aromatický.