Francouzské brambory jsou stálicí české kuchyně a receptů na ně je nespočet. Tento je se slaninou, jarní cibulkou a zalité zakysanou smetanou. Hotové zapečené brambory postavte na stůl a nechte každého, ať si dle svého uvážení sám nabere.
Suroviny
Postup
Troubu zapněte na 190 °C a pusťte se do práce.
Slaninu nakrájejte na kostičky a vhoďte ji na pánev (v případě uzeného masa přidejte trochu oleje). Cibuli nakrájejte nahrubo a přidejte ji ke slanině, která už mezitím pustila tuk a vše orestujte dozlatova.
Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky, červenou papriku omyjte a nastrouhejte ji nahrubo a jarní cibulku rovněž nakrájejte. Zapékací misku vytřete pomocí papírové utěrky tukem ze slaniny a na dno urovnejte první vrstvu brambor. Na tu rozprostřete osmaženou cibuli se slaninou, další vrstva jsou opět brambory. Následuje paprika a jarní cibulka a úplně navrch jsou zase brambory.
V misce rozšlehejte vajíčka se smetanou, mlékem, solí, pepřem a drceným kmínem a brambory jimi zalijte. Misku vložte do trouby a pečte asi 60 minut do změknutí brambor a zezlátnutí povrchu.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com