Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzské brambory s jarní cibulkou a zakysanou smetanou

Francouzské brambory s jarní cibulkou a zakysanou smetanou

Hodnocení receptu
3.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 3 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2191 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 143 g
Tuky 136 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzské brambory jsou stálicí české kuchyně a receptů na ně je nespočet. Tento je se slaninou, jarní cibulkou a zalité zakysanou smetanou. Hotové zapečené brambory postavte na stůl a nechte každého, ať si dle svého uvážení sám nabere.

Suroviny

lze nahradit uzeným masem nebo klobáskami
větší
velké, případně víc menších
větší
jarní cibulka 1 svazek
vejce 4 ks
mléko 100 ml
pepř
drcený
sůl
drcený

Postup

1

Troubu zapněte na 190 °C a pusťte se do práce.

2

Slaninu nakrájejte na kostičky a vhoďte ji na pánev (v případě uzeného masa přidejte trochu oleje). Cibuli nakrájejte nahrubo a přidejte ji ke slanině, která už mezitím pustila tuk a vše orestujte dozlatova.

3

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky, červenou papriku omyjte a nastrouhejte ji nahrubo a jarní cibulku rovněž nakrájejte. Zapékací misku vytřete pomocí papírové utěrky tukem ze slaniny a na dno urovnejte první vrstvu brambor. Na tu rozprostřete osmaženou cibuli se slaninou, další vrstva jsou opět brambory. Následuje paprika a jarní cibulka a úplně navrch jsou zase brambory.

4

V misce rozšlehejte vajíčka se smetanou, mlékem, solí, pepřem a drceným kmínem a brambory jimi zalijte. Misku vložte do trouby a pečte asi 60 minut do změknutí brambor a zezlátnutí povrchu.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

 

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...