Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Františkánský švestkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 79
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3601 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 403 g
Tuky 185 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto na františkánský švestkový koláč se od běžných kynutých těst liší. Je řidší a po upečení se promění v báječně vláčný koláč s bohatou švestkovou náplní. Ta chuť je prostě neodolatelná! Tento recept si rozhodně zaslouží vaši pozornost a místo ve vaší kuchařce. Jakmile začnou dozrávat švestky, neváhejte a františkánský koláč i upečte. A věřte nám, budete se k němu vracet znovu a znovu!

Suroviny

mléko 250 ml
máslo 100 g
+ potření koláče, na vymazání plechu
nastrouhaná, z 1 citronu
mouka pšeničná hrubá 240 g
sůl 1 špetka
švestkový kompot 1 l
skořice 1 špetka
na poprášení

Postup

1

Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.

2

Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.

3

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.

4

Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

27.02.2016 18:15

Skvely,este teply zmizol skoro cely ;)

02.05.2009 09:04
Tak zpočátku mne zarazila diskuze, ale koláč se vážně povedl a to jsem droždí dala do studeného mléka :-D Jinak dobré, ani se mi nerozmočil od švestek (nejdřív jsem je zcedila a použila kompotované). Celkem dobrá chuť, jen jsem přidala víc mouky, aby se to pak dalo vyválet a skvěle drží tvar.
21.09.2008 13:42
Tenhle koláč je opravdu jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla. Doma jsme si na něm pochutnali a do večera byl snědený. Dělala jsem ho z mražených švestek, ale bohužel jich bylo moc málo, tak jsem zbytek nahradila strouhanými jablky, což také nebylo vůbec špatné :)
16.09.2008 12:09
Dělala jsem koláš přesně podle receptu, jen místo kompotu jsem dala čerstvé švestky (což by mělo být ještě lepší) a nikomu nechutnal, ani mě ne, jako že na buchty vybíravá nejsem. Mám podezření, že je tam moc té citronové kůry (a to jsem tam ještě dala míň než píšou). No prostě nic moc.
03.04.2009 15:44
Také jsem dělala koláč přesně podle receptu a taky mě trochu zklamal. A citronovou kůrou to nebylo. Chuť je celkem mdlá, těsto od švestek docela navlhlo... Nevím co všechny ty, kteří tu koláč chválili, tak nadchlo :-(
11.08.2008 16:31
Koláč je výborný a snadný na přípravu - pekla jsem ho s čerstvýma švestkama... ale zvolila jsem asi příliš velký plech, těsto mi vyšlo taktak a koláč byl příliš tenký, což trochu znesnadňovalo konzumaci(ale i tak zmizel velmi rychle)- takže příště ho dám péct do kulaté koláčové formy!
06.08.2008 10:47
Bezva změna. Dělala jsem z čerstvých švestiček, vlašské ořechy jsem neměla, dala jsem mandle a pochutnali jsme si. Díky!
09.07.2008 16:54
Ten koláč je božskej! Proč nejste na hoteovce?!! Pošlete to Jamiemu do Londýna, ten se z toho zblázní!! To byla reakce našeho bráchy, který opravdu zřídkakdy něco pochválí...fakticky super recept...a švestek stačí i míň...:)
06.07.2008 21:26
Tento recept je výborný! Doma mi ho chválili asi 100x! A to jsem ho ještě neudělala přesně. Kompot jsem koupila jen 700g, protože 1000g neměli. Droždí mi uplně nevykypělo, tak jak má, protože jsem to dělala poprvé a jak se dává nakonec nahoru to rozteklé máslo, tak jsem ho tam dala strašně. Když jsem lila těsto do formy, říkala jsem si, že je toho strašně málo i když to nebudu půlit, ale nakonec jsem tó naštěstí udělala podle návodu. Když jsem zbytek toho těsta lila na ty švestky, nepotáhlo to zdaleka celou plouchu. A sakra, říkala jsem si. Ale asi to tak má být, protože výsledek byl lepší než je tady na obrázku!
02.06.2008 13:30
koláč a je dobrý.Dala jsem švestky a rabarboru a jak se všichni olizovali.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...