Těsto na tenhle fantastický koláč je řidší, než je u kynutých těst běžné. Po upečení je báječně vláčné... a ta chuť!
Suroviny
mléko
250
ml
droždí
30
g
moučkový cukr
100
g
máslo
100
g
máslo
na potření koláče, na vymazání plechu
žloutek
2
ks
citronová kůra
nastrouhaná, z jednoho citronu
mouka pšeničná hrubá
240
g
sůl
špetka
vlašské ořechy
50
g
mleté
švestkový kompot
1
l
vanilkový cukr
1
bal
skořice
špetka
moučkový cukr
na ozdobu
1 Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.
2 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.
3 Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.
Komentáře
Anonym
13.12.2006 15:03
koláčik
Anonym
12.02.2007 20:09
Františkánský švestkový koláč
Anonym
11.03.2007 23:09
mnamka
Anonym
14.03.2007 17:38
skvelý
Anonym
04.09.2007 22:43
Apetit 5/06
Anonym
23.02.2008 20:01
Výborný
Anonym
02.06.2008 13:30
Dnes jsem pakla tento
Anonym
06.07.2008 21:26
Málo těsta? Ne, to je jen zdání!
Anonym
09.07.2008 16:54
Pošlete to Jamiemu!
Anonym
06.08.2008 10:47
Moc dobrý