Františkánský švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč

3.7 / 5. Počet hodnocení: 60
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3596 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 402 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto na tenhle fantastický koláč je řidší, než je u kynutých těst běžné. Po upečení je báječně vláčné... a ta chuť!

Suroviny

mléko 250 ml
droždí 30 g
moučkový cukr 100 g
máslo 100 g
máslo
na potření koláče, na vymazání plechu
žloutek 2 ks
citronová kůra
nastrouhaná, z jednoho citronu
mouka pšeničná hrubá 240 g
sůl špetka
vlašské ořechy 50 g
mleté
švestkový kompot 1 l
vanilkový cukr 1 bal
skořice špetka
moučkový cukr
na ozdobu
1 Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.
2 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.
3 Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

mňam, vyzerá to dobre, hneď ho pôjdem vyskúšať :)

Anonym

je opravdu moc dobry, skvela obmena obyc svetskoveho kolace!

Anonym

Koláč je jednoducho skvelý, proste bezkonkurenčne zatiaľ najlepší slivkový koláč aký som kedy jedla :)) Veľká pochvala!!

Anonym

Zprvu se mi zdálo až neuvěřitelné, že z takové trochy těsta můžu udělat tak velký koláč,ale krásně nakynul a sklidil samé ovace. Mě osobně také moc chutnal. A to jsem měla jen 1/2l kompotu a zbytek jsem doplnila nekompotovanými rozmraženými švestkami. Oříšky v něm byli také dost cítit, prostě výborný, vřele doporučuji ;-)

Anonym

Tento recept je výborný! Doma mi ho chválili asi 100x! A to jsem ho ještě neudělala přesně. Kompot jsem koupila jen 700g, protože 1000g neměli. Droždí mi uplně nevykypělo, tak jak má, protože jsem to dělala poprvé a jak se dává nakonec nahoru to rozteklé máslo, tak jsem ho tam dala strašně. Když jsem lila těsto do formy, říkala jsem si, že je toho strašně málo i když to nebudu půlit, ale nakonec jsem tó naštěstí udělala podle návodu. Když jsem zbytek toho těsta lila na ty švestky, nepotáhlo to zdaleka celou plouchu. A sakra, říkala jsem si. Ale asi to tak má být, protože výsledek byl lepší než je tady na obrázku!

Anonym

Ten koláč je božskej! Proč nejste na hoteovce?!! Pošlete to Jamiemu do Londýna, ten se z toho zblázní!! To byla reakce našeho bráchy, který opravdu zřídkakdy něco pochválí...fakticky super recept...a švestek stačí i míň...:)

Anonym

Bezva změna. Dělala jsem z čerstvých švestiček, vlašské ořechy jsem neměla, dala jsem mandle a pochutnali jsme si. Díky!

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit