Jednoduchá a rychlá večeře, kterou povyšují použité ingredience. Pokud by ale uzený losos příliš zatížil rodinný rozpočet, lze místo filetu použít i výrazně levnější odřezky – do frittaty jsou vhodnější než jemně krájené plátky.
Suroviny
Postup
V troubě zapněte gril. V míse rozšlehejte vejce a mléko. Lososa natrhejte na kousky a přidejte do vajec s mlékem. Vsypte nasekaný kopr a pažitku a promíchejte. Osolte a opepřete.
Rozehřejte na středním plameni nepřilnavou pánev vhodnou i na použití do trouby. Přidejte lžíci másla nebo olivového oleje. Chřest nakrájejte na špalíčky a vsypte do pánve, lehce osolte. Restujte, aby chřest změkl, ale zůstal trochu na skus.
Snižte teplotu a chřest zalijte vaječnou směsí s lososem. Ujistěte se, že jsou všechny přísady na pánvi rovnoměrně rozděleny. Navrch frittaty položte čtyři velké kopečky čerstvého sýra nebo ricotty. Nechte na pánvi stát 4 až 5 minut, aby frittata zpevnila.
Pak vložte pod gril (ideálně ne těsně k žáru) a vyčkejte 3 až 5 minut, dokud vejce neztuhnou a nezezlátnou (nespouštějte frittatu z očí, aby se nespálila).
Vyjměte pánev z trouby. Nechte pár minut vychladnout. Objeďte stěrkou (nebo jiným nástrojem, který pánev nepoškrábe) po obvodu pánve a přesuňte frittatu na talíř. Posypte bylinkami, nakrájejte a podávejte podle chuti s pečivem.