Díky předpečení získají těstoviny báječnou chuť. Opečené a vychladlé je můžete skladovat ve šroubovací sklenici.
Suroviny
Postup
Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte hrubou mouku a zpracovávejte, aby vzniklo tvrdší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouhejte po celé ploše plechu. Pak ho upečte v troubě při cca 170 °C dozlatova (trvá to zhruba deset minut). Upečené gerštle přejeďte na plechu válečkem, nebo je prostě rozlámejte na hrudky.
V širším hrnci osmahněte na sádle cibuli, přidejte osušené maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, poprašte paprikou (vše podle chuti), přidejte houby, krátce opečte. Pak vše podlijte trochou horké vody a zhruba pětadvacet minut duste.
Přilijte zhruba půl litru vody nebo vývaru a vsypte rozdrobené gerštle. Za občasného míchání vařte, dokud těstoviny ,nevypijí všechnu tekutinu, pokud by tekutina zmizela a těstoviny byly stále tvrdé, přilijte další vodu nebo vývar.
Horké gerštloto promíchejte s hráškem a hned podávejte.
Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová