Gerštloto paní Darinky Kizekové

Gerštloto paní Darinky Kizekové

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1199 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 23 g
Tuky 62 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky předpečení získají těstoviny báječnou chuť. Opečené a vychladlé je můžete skladovat ve šroubovací sklenici.

Suroviny

vepřové sádlo 1 PL
cibule 2 ks
střední, nadrobno nakrájená
vepřová kýta 500 g
na kostky
4 ks
hnědé žampiony drobné, či lesní houby, na plátky
sůl
a mletý pepř
paprika červená
mletá (sladká a trochu pálivé)
voda 500 ml
či vývar ( my jsme použili kuřecí)
hrášek 2 hrsti
mražený
Na gerštle/dropki
vejce 2 ks
mouka pšeničná hrubá
dle toho kolik jí vejce pojmou

1 Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte hrubou mouku a zpracovávejte, aby vzniklo tvrdší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouhejte po celé ploše plechu. Pak ho upečte v troubě při cca 170 °C dozlatova (trvá to zhruba deset minut). Upečené gerštle přejeďte na plechu válečkem, nebo je prostě rozlámejte na hrudky.

2 V širším hrnci osmahněte na sádle cibuli, přidejte osušené maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, poprašte paprikou (vše podle chuti), přidejte houby, krátce opečte. Pak vše podlijte trochou horké vody a zhruba pětadvacet minut duste.

3 Přilijte zhruba půl litru vody nebo vývaru a vsypte rozdrobené gerštle. Za občasného míchání vařte, dokud těstoviny ,nevypijí‘ všechnu tekutinu, pokud by tekutina zmizela a těstoviny byly stále tvrdé, přilijte další vodu nebo vývar.

4 Horké gerštloto promíchejte s hráškem a hned podávejte.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit