Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gerštloto paní Darinky Kizekové
Gerštloto paní Darinky Kizekové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Gerštloto paní Darinky Kizekové

4.7/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1305 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 37 g
Tuky 62 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky předpečení získají těstoviny báječnou chuť. Opečené a vychladlé je můžete skladovat ve šroubovací sklenici.

Související recepty

Suroviny

vepřové sádlo 1 PL
vrchovatá
střední, nadrobno nakrájená
na kostky
hnědé drobné, či lesní houby, na plátky
sůl a pepř
a trochu pálivé
voda 600 ml
či vývar (my jsme použili kuřecí)
mražený hrášek 2 hrsti
Na gerštle/dropki
vejce 2 ks
mouka pšeničná hrubá
množství dle toho, kolik jí vejce pojmou

Postup

1

Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte hrubou mouku a zpracovávejte, aby vzniklo tvrdší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouhejte po celé ploše plechu. Pak ho upečte v troubě při cca 170 °C dozlatova (trvá to zhruba deset minut). Upečené gerštle přejeďte na plechu válečkem, nebo je prostě rozlámejte na hrudky.

2

V širším hrnci osmahněte na sádle cibuli, přidejte osušené maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, poprašte paprikou (vše podle chuti), přidejte houby, krátce opečte. Pak vše podlijte trochou horké vody a zhruba pětadvacet minut duste.

3

Přilijte zhruba půl litru vody nebo vývaru a vsypte rozdrobené gerštle. Za občasného míchání vařte, dokud těstoviny ,nevypijí všechnu tekutinu, pokud by tekutina zmizela a těstoviny byly stále tvrdé, přilijte další vodu nebo vývar.

4

Horké gerštloto promíchejte s hráškem a hned podávejte.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...