0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gerštloto paní Darinky Kizekové

Gerštloto paní Darinky Kizekové

4.6 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1199 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 23 g
Tuky 62 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky předpečení získají těstoviny báječnou chuť. Opečené a vychladlé je můžete skladovat ve šroubovací sklenici.

Suroviny

vepřové sádlo 1 PL
cibule 2 ks
střední, nadrobno nakrájená
na kostky
4 ks
hnědé žampiony drobné, či lesní houby, na plátky
sůl
a mletý pepř
paprika červená
mletá (sladká a trochu pálivé)
voda 500 ml
či vývar ( my jsme použili kuřecí)
hrášek 2 hrsti
mražený
Na gerštle/dropki
vejce 2 ks
mouka pšeničná hrubá
dle toho kolik jí vejce pojmou

1 Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte hrubou mouku a zpracovávejte, aby vzniklo tvrdší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouhejte po celé ploše plechu. Pak ho upečte v troubě při cca 170 °C dozlatova (trvá to zhruba deset minut). Upečené gerštle přejeďte na plechu válečkem, nebo je prostě rozlámejte na hrudky.

2 V širším hrnci osmahněte na sádle cibuli, přidejte osušené maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, poprašte paprikou (vše podle chuti), přidejte houby, krátce opečte. Pak vše podlijte trochou horké vody a zhruba pětadvacet minut duste.

3 Přilijte zhruba půl litru vody nebo vývaru a vsypte rozdrobené gerštle. Za občasného míchání vařte, dokud těstoviny ,nevypijí‘ všechnu tekutinu, pokud by tekutina zmizela a těstoviny byly stále tvrdé, přilijte další vodu nebo vývar.

4 Horké gerštloto promíchejte s hráškem a hned podávejte.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

 

 

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč