Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem
Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

5/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2890 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 232 g
Tuky 95 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.

Suroviny

oregano 1 hrst
čerstvé
oregano 1 špetka
sušené
česnek 2 stroužek
drcené
ze dvou biocitronů, + klínky k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
panenka 800 g
k podávání
little gem salát 2 ks
máta 1 hrst
okurka ½ ks
nakrájená podélně na půlku a pak na plátky
na nudličky
Na dip
olivový olej 2 PL
máta 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
harissa 1 ČL

Postup

1

Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte  a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.

2

Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.

3

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat.

4

Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...