0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2674 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 214 g
Tuky 88 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.

Suroviny

1 hrst
oreáno čerstvé
oregano 1 špetka
česnek 2 stroužek
drcené
citronová kůra
ze dvou biocitronů, + klínky k podávání
200 g
bílý jogurt
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
panenka 800 g
pita 4 ks
k podávání
2 ks
salát little gem na nudličky
máta 1 hrst
okurka 0.5 ks
nakrájená podélně na půlku a pak na plátky
paprika zelená 1 ks
na nudličky
Na dip
jogurt řeckého typu 200 g
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 ČL
máta 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
1 ČL
chilli pasta harissa

1 Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte  a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.

2 Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.

3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit