Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2674 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 214 g
Tuky 88 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.

Suroviny

1 hrst
oreáno čerstvé
oregano 1 špetka
česnek 2 stroužek
drcené
citronová kůra
ze dvou biocitronů, + klínky k podávání
200 g
bílý jogurt
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
panenka 800 g
pita 4 ks
k podávání
2 ks
salát little gem na nudličky
máta 1 hrst
okurka 0.5 ks
nakrájená podélně na půlku a pak na plátky
paprika zelená 1 ks
na nudličky
Na dip
jogurt řeckého typu 200 g
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 ČL
máta 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
1 ČL
chilli pasta harissa

1 Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte  a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.

2 Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.

3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit