
Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem
Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.
Vydání: 2014/5
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- hrst čerstvého oregana
- špetka sušeného oregana
- 2 stroužky česneku, drcené
- strouhaná kůra ze 2 biocitronů + klínky k podávání
- 200 g bílého jogurtu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 800 g vepřové panenky
- 4 chleby pita k podávání
- 2 saláty little gem, pokrájené na nudličky
- hrst mátových lístků
- 1/2 salátové okurky, nakrájené podélně napůl a pak na plátky
- 1 zelená paprika, nakrájená na nudličky
- 200 g bílého řeckého jogurtu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce nasekané máty
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1–2 lžičky chilli pasty harissa
NA DIP
Příprava jídla
1 Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.
2 Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.
3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.
Přidat komentář