Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2674 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 214 g
Tuky 88 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.

Související recepty

Suroviny

1 hrst
oreáno čerstvé
oregano 1 špetka
česnek 2 stroužek
drcené
citronová kůra
ze dvou biocitronů, + klínky k podávání
200 g
bílý jogurt
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
panenka 800 g
pita 4 ks
k podávání
2 ks
salát little gem na nudličky
máta 1 hrst
okurka 0.5 ks
nakrájená podélně na půlku a pak na plátky
paprika zelená 1 ks
na nudličky
Na dip
jogurt řeckého typu 200 g
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 ČL
máta 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
1 ČL
chilli pasta harissa

1 Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte  a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.

2 Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.

3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat. Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit