Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pánvi – pokud je to to jediné, co máte k dispozici, pořádně ji rozehřejte.
Suroviny
Postup
Z prvního citronu vymačkejte šťávu. Na hummus vsypte do mixéru většinu cizrny, část oddělte stranou. Přidejte tahini, mletý římský kmín, chilli, 3 lžíce citronové šťávy a rozmixujte na hladké pyré. Osolte a podle potřeby upravte konzistenci přidáním trochy ledové vody. Vmíchejte harissu, posypte lístky koriandru a odloženou cizrnou. Přikryjte a uložte do chladu.
Na omáčku prošlehejte 2 lžíce tahini, jogurt, zbylou citronovou šťávu a podrcený česnek. Osolte a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji troškou vody, aby omáčkou šlo jídlo pokapat.
Avokáda rozřízněte na poloviny a vyjměte pecku. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a grilujte zhruba 3 minuty. Během grilování nechte avokádo ležet bez přesouvání na mřížce – dužina se sice ke grilu přilepí, ale jakmile se opeče, půjde avokádo hladce sundat.
Zbylý citron rozřízněte napůl a řezné strany položte na gril a grilujte, až se na nich objeví tmavé stopy. Poloviny avokáda rozložte na talíř a pokapejte je šťávou z ogrilovaného citronu. Do důlku po pecce nandejte trochu hummusu, pokud chcete, přidejte trochu harissy navíc. Pokapejte avokáda jogurtovou omáčkou, posypte lístky koriandru a podávejte s chlebem pita a zbylým hummusem.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.