Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3100 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 250 g
Tuky 163 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pánvi – pokud je to to jediné, co máte k dispozici, pořádně ji rozehřejte. 

Suroviny

pevná, zralá
olivový olej
na potření
Na pikantní hummus
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená a okapaná
římský kmín 1 ČL
mletý
chilli sušené ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ další k podávání
koriandr čerstvý 2 PL
nasekané lístky + další k podávání
Na jogurtovou omáčku
česnek 1 stroužek
podrcený
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Z prvního citronu vymačkejte šťávu. Na hummus vsypte do mixéru většinu cizrny, část oddělte stranou. Přidejte tahini, mletý římský kmín, chilli, 3 lžíce citronové šťávy a rozmixujte na hladké pyré. Osolte a podle potřeby upravte konzistenci přidáním trochy ledové vody. Vmíchejte harissu, posypte lístky koriandru a odloženou cizrnou. Přikryjte a uložte do chladu. 

2

Na omáčku prošlehejte 2 lžíce tahini, jogurt, zbylou citronovou šťávu a podrcený česnek. Osolte a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji troškou vody, aby omáčkou šlo jídlo pokapat. 

3

Avokáda rozřízněte na poloviny a vyjměte pecku. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a grilujte zhruba 3 minuty. Během grilování nechte avokádo ležet bez přesouvání na mřížce – dužina se sice ke grilu přilepí, ale jakmile se opeče, půjde avokádo hladce sundat. 

4

Zbylý citron rozřízněte napůl a řezné strany položte na gril a grilujte, až se na nich objeví tmavé stopy. Poloviny avokáda rozložte na talíř a pokapejte je šťávou z ogrilovaného citronu. Do důlku po pecce nandejte trochu hummusu, pokud chcete, přidejte trochu harissy navíc. Pokapejte avokáda jogurtovou omáčkou, posypte lístky koriandru a podávejte s chlebem pita a zbylým hummusem. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...