0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3100 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 250 g
Tuky 163 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pánvi – pokud je to to jediné, co máte k dispozici, pořádně ji rozehřejte. 

Suroviny

citron 2 ks
avokádo 4 ks
pevná, zralá
olivový olej
na potření
pita
k podávání
Na pikantní hummus
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená a okapaná
tahini 50 g
římský kmín 1 ČL
mletý
chilli sušené 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
harissa 2 PL
+ další k podávání
koriandr čerstvý 2 PL
nasekané lístky + další k podávání
Na jogurtovou omáčku
tahini 2 PL
jogurt řeckého typu 8 PL
česnek 1 stroužek
podrcený
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Z prvního citronu vymačkejte šťávu. Na hummus vsypte do mixéru většinu cizrny, část oddělte stranou. Přidejte tahini, mletý římský kmín, chilli, 3 lžíce citronové šťávy a rozmixujte na hladké pyré. Osolte a podle potřeby upravte konzistenci přidáním trochy ledové vody. Vmíchejte harissu, posypte lístky koriandru a odloženou cizrnou. Přikryjte a uložte do chladu. 

2

Na omáčku prošlehejte 2 lžíce tahini, jogurt, zbylou citronovou šťávu a podrcený česnek. Osolte a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji troškou vody, aby omáčkou šlo jídlo pokapat. 

3

Avokáda rozřízněte na poloviny a vyjměte pecku. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a grilujte zhruba 3 minuty. Během grilování nechte avokádo ležet bez přesouvání na mřížce – dužina se sice ke grilu přilepí, ale jakmile se opeče, půjde avokádo hladce sundat. 

4

Zbylý citron rozřízněte napůl a řezné strany položte na gril a grilujte, až se na nich objeví tmavé stopy. Poloviny avokáda rozložte na talíř a pokapejte je šťávou z ogrilovaného citronu. Do důlku po pecce nandejte trochu hummusu, pokud chcete, přidejte trochu harissy navíc. Pokapejte avokáda jogurtovou omáčkou, posypte lístky koriandru a podávejte s chlebem pita a zbylým hummusem. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit