0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3100 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 250 g
Tuky 163 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pánvi – pokud je to to jediné, co máte k dispozici, pořádně ji rozehřejte. 

Suroviny

pevná, zralá
olivový olej
na potření
pita
k podávání
Na pikantní hummus
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená a okapaná
tahini 50 g
římský kmín 1 ČL
mletý
chilli sušené ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
harissa 2 PL
+ další k podávání
koriandr čerstvý 2 PL
nasekané lístky + další k podávání
Na jogurtovou omáčku
tahini 2 PL
česnek 1 stroužek
podrcený
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Z prvního citronu vymačkejte šťávu. Na hummus vsypte do mixéru většinu cizrny, část oddělte stranou. Přidejte tahini, mletý římský kmín, chilli, 3 lžíce citronové šťávy a rozmixujte na hladké pyré. Osolte a podle potřeby upravte konzistenci přidáním trochy ledové vody. Vmíchejte harissu, posypte lístky koriandru a odloženou cizrnou. Přikryjte a uložte do chladu. 

2

Na omáčku prošlehejte 2 lžíce tahini, jogurt, zbylou citronovou šťávu a podrcený česnek. Osolte a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji troškou vody, aby omáčkou šlo jídlo pokapat. 

3

Avokáda rozřízněte na poloviny a vyjměte pecku. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a grilujte zhruba 3 minuty. Během grilování nechte avokádo ležet bez přesouvání na mřížce – dužina se sice ke grilu přilepí, ale jakmile se opeče, půjde avokádo hladce sundat. 

4

Zbylý citron rozřízněte napůl a řezné strany položte na gril a grilujte, až se na nich objeví tmavé stopy. Poloviny avokáda rozložte na talíř a pokapejte je šťávou z ogrilovaného citronu. Do důlku po pecce nandejte trochu hummusu, pokud chcete, přidejte trochu harissy navíc. Pokapejte avokáda jogurtovou omáčkou, posypte lístky koriandru a podávejte s chlebem pita a zbylým hummusem. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč