
Grilované nektarinky s burratou, chilli a mátou
Zkuste obměnit osvědčenou italskou trojkombinaci salátu caprese a mozzarellu tentokrát doplnit nektarinkami. Výsledek je fantastický, zvlášť když místo běžné mozzarelly použijete burratu s krémovým vnitřkem.
Ingredience
- 1 menší ciabatta, natrhaná na kousky
- 3–4 nektarinky, středně zralé, vypeckované a nakrájené na půlky či čtvrtky
- olej neutrální chuti nebo olivový olej na opékání
- 1/2–1 citron, kůra nastrouhaná, ideálně zesterem (škrabkou na citrusovou kůru) na nudličky a vymačkaná šťáva
- pár kapek medu nebo agávového sirupu
- 3 lžíce oleje z vlašských či lískových ořechů nebo dobrého panenského olivového oleje
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená natenko nebo nadrobno
- mořská sůl a čerstvě mletý růžový pepř
- 1 velká koule burraty (lze nahradit dobrou čerstvou mozzarellou), natrhaná na kusy
- pár snítek máty nebo meduňky, drobné lístky v celku, velké nakrájené natenko
Příprava jídla
1 Ciabattu opečte nasucho v troubě, na pánvi nebo pod grilem dozlatova a dokřupava. Pak ji odložte. (Ciabattu můžete také opéct na venkovním grilu.)
2 Rozehřejte grilovací pánev na silném ohni, nektarinky zlehka potřete olejem a položte na pánev jednou z řezných stran dolů. Ovoce opékejte na každém řezu (u čtvrtek) či straně (u polovin) asi 2 minuty, aby zezlátlo a vytvořily se na něm proužky od pánve. (Ovoce můžete opéct i na grilu.)
3 Na zálivku prošlehejte citronovou šťávu a med či agávový sirup podle chuti, 3 lžíce oleje, chilli papričku a trochu soli a růžového pepře.
4 Na servírovací talíř úhledně naskládejte opečené ovoce a burratu, posypte mátou a krutony, pokropte zálivkou a ozdobte citronovou kůrou.
Přidat komentář