Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1851 kcal
Bílkoviny 113 g
Cukr 134 g
Tuky 91 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přesnídávková klasika obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
lze nahradit přepuštěným máslem
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
anglická slanina 100 g
lze nahradit gazdovskou, na kostičky
hovězí maso mleté 250 g
libové
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
kmín 1 špetka
mletý
majoránka (drhnutá)
podle chuti
paprika sladká 1 PL
mletá
paprika pálivá 0.5 ČL
mletá
rajčatový protlak 1 ČL
vrchovatá
vývar hovězí 1 l
vroucí
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
kudrnka, nasekaná, na posypání

1 Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!). Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

2 Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak. Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

3 Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat). Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220°C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit