Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gulášová polévka

Přesnídávková klasika obstojí i jako oběd či večeře, zvlášť když ji doplníte pečivem.

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 malý stroužek česneku, nadrobno
    • 100 g anglické nebo gazdovské slaniny, nakrájené na kostičky
    • 250–300 g libového mletého hovězího masa
    • 1/2 lžíce hladké mouky
    • špetka mletého kmínu
    • sušená majoránka
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
    • 1 vrchovatá lžička rajského protlaku 
    • 1 litr hovězího vývaru, vroucího
    • 2 brambory, oloupané a na kostky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • nasekaná petrželka kudrnka na posypání 

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte tuk. Přidejte cibuli a česnek a opečte je dosklovita. Vsypte slaninu a maso a za častého míchání a rozbíjení hrudek opékejte na mírném až středním ohni dozlatova (nepřipalte česnek!). Pak opatrně slijte, odeberte lžící či odsajte cípem papírové utěrky přebytečný tuk, ale ne šťávu.

2 Zaprašte moukou, okořeňte kmínem a 1/2 lžičky sušené majoránky. Pořádně promíchejte a odstavte z ohně. Důkladně vmíchejte oba druhy mleté papriky a rajský protlak. Zalijte vroucím vývarem a promíchejte.

3 Vraťte na oheň a zvolna vařte pod pokličkou 30–45 minut. Zhruba 20–25 minut před koncem této doby přidejte brambory (čím větší kousky, tím déle budou potřebovat). Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě dolaďte promnutou majoránkou. Podávejte s kudrnkou.

NĚCO NAVÍC
Kdo chce do sebe s polévkou dostat trochu zeleniny, může spolu s bramborami přidat 1 velkou mrkev, nakrájenou na kostičky, a cca 5 minut před koncem 100 g mraženého hrášku.

HOVĚZÍ VÝVAR
Troubu předehřejte na 220°C a vložte do ní pekáč se 3 kg hovězí oháňky (nebo směsi kostí a hrudí), nasekané, očištěnou a přepůlenou zeleninu: po 100 g mrkve, celeru, petržele a cibule a vše opečte dohněda, cca 40 minut. Pak maso a zeleninu přendejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo všechno ponořené, a přidejte 3 lžičky kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Zvolna vařte aspoň 6 hodin. Vývar nechte vychladnout, seberte tuk a vývar přeceďte přes hustý cedník. Maso oberte a dál využijte (nebo ho přidejte do polévky). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chowder s treskou

Variace na ukrajinský boršč

Barmská kuřecí polévka s nudlemi

Rajčatová polévka s plněnými těstovinami

Jídla za pár korun

REKLAMA

Přidat komentář