Horký čokoládový dortík

Horký čokoládový dortík

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4108 kcal
Bílkoviny 106 g
Cukr 350 g
Tuky 253 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Čokoládový dortík a v něm horký krém. Zabořte lžičku!

Suroviny

máslo 55 g
na vymazání formiček
krupicový cukr 85 g
kondenzované mléko 170 g
slazený
vejce 4 ks
1 špetka
cůl
vanilkový extrakt 1 ČL
káva rozpustná 1 PL
granulky(my použili Nescafé espresso), rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
tmavá čokoláda 350 g
rozpuštěná
mouka pšeničná hladká 85 g
00
moučkový cukr
na poprášení
smetana ke šlehání
či vanilková zmrzlina k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.

2 Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.

3 Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).

4 Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

NĚCO NAVÍC

  • Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
  • Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
  • Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit