0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horký čokoládový dortík

Horký čokoládový dortík
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horký čokoládový dortík

4 / 5. Počet hodnocení: 43
Do 20 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4108 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 350 g
Tuky 253 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládový dortík a v něm horký krém. Zabořte lžičku!

Suroviny

máslo 55 g
+ na vymazání formiček
krupicový cukr 85 g
kondenzované mléko 170 g
slazené
vejce 4 ks
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
káva instantní 1 PL
granulky (my použili Nescafé espresso), rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
tmavá čokoláda 350 g
rozpuštěná
mouka pšeničná hladká 85 g
moučkový cukr
na poprášení
smetana ke šlehání
či vanilková zmrzlina k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.

2 Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.

3 Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).

4 Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

NĚCO NAVÍC

  • Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
  • Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
  • Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit