Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbová sekaná a šťouchané brambory s jáhlami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do dvou hodin Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4583 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 410 g
Tuky 238 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si houbovou sezonu do poslední chvíle s vegetariánskou variantou sekané. Do receptu využijete všechny druhy hub, které jste v lese do košíku nasbírali. Houbová sekaná s jáhlami je jako stvořená pro podzimní dny.

Suroviny

+ na vymazání pekáče
nakrájená nadrobno
lesní houby 1 kg
čerstvé (hřiby, jedlé holubinky, klouzky, kozáky, křemenáče, babky, lišky apod.), nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý
jáhly 150 g
lze nahradit pohankovými kroupami
vejce 4 ks
kmín ½ ČL
mletý
hořčice dijonská 1 ČL
bylinky 1 hrst
dobromysl, nasekaná najemno
saturejka 1 hrst
nasekaná najemno
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná najemno
na zjemnění (nemusí být)
mouka jáhlová
lze nahradit pohankovou (na zahuštění)
Na šťouchané brambory
oloupané, pokrájené
sůl
jáhly 150 g
máslo 100 g
nebo podle chuti
pažitka 1 hrst
nasekaná, lze nahradit natí cibule nebo pórku

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm 1 cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte nakrájené houby, osolte, opepřete a duste doměkka, až se vydusí všechna tekutina.

2

Mezitím uvařte jáhly či pohanku podle postupu v Něco navíc. Pokud se rozhodnete pro jáhly do sekané i brambor, můžete je uvařit naráz a pak rozdělit na půl.

3

Do misky rozklepněte vejce (trochu si nechte stranou na potření). Přidejte zbylou cibuli, kmín, podušené zchladlé houby, uvařenou obilovinu, hořčici, nasekané bylinky, osolte a opepřete podle chuti. Můžete zjemnit smetanou. Podle potřeby zahustěte zvolenou moukou.

4

V pekáčku nebo ve formě na chlebíček rozehřejte trochu másla a urovnejte do ní houbovou směs. Potřete ji zbývajícím prošlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.

5

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka, jáhly podle postupu v Něco navíc. Můžete přidat špetku mletého kmínu. Měkké brambory slijte, přidejte k nim uvařené jáhly a máslo, šťouchadlem propracujte. Vmíchejte pažitku nebo nasekanou cibulovou nať či pórek.

NĚCO NAVÍC
Jáhly spařte dvakrát horkou vodou v sítku nebo kastrůlku, slijte a vložte do rendlíku. Zalijte vroucí vodou asi 2 cm nad jáhly, osolte, přiveďte k varu a zvolna vařte pod poklicí, až se vstřebá tekutina. Trvá to asi 5 minut. Nechte dojít zcela doměkka pod poklicí. Pohankové kroupy spařte horkou vodou, zalijte znovu vodou asi na prst nad pohanku, přiveďte k varu, vypněte a nechte pod poklicí dojít doměkka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín