Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem
Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbové taštičky s kadeřávkem a hráškem

3/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 6–8 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3363 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 268 g
Tuky 209 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo jednoho velkého slaného koláče upečte taštičky do ruky: jednak se lépe mrazí a také si je snadno zabalíte i druhý den s sebou. Mražený hrášek je ideální příloha: doplní vitaminy a jako železnou zásobu ho má v mrazáku snad každá domácnost. V každém případě použijte chuťově výrazný sýr, vyzkoušet můžete i ten s modrou plísní.

Související recepty

Suroviny

+ 1 lžíce navíc do hrášku
malé, hnědé, nakrájené na čtvrtky
zbavený tuhých stonků
tymián
pár větviček, lístky odrhnuté
česnek 1 stroužek
podrcený
čedar 100 g
nastrouhaný, nebo gruyère, nastrouhaný
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
sůl
hrubá, na posypání
sezamová semínka
na posypání
mražený hrášek 320 g

Postup

1

Připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm houby. Kadeřávek nakrájejte na drobná sousta a přidejte je houbám: cílem je, aby se houby opékaly a vypařující se voda změkčila a parou ‚uvařila‘ kadeřávek. Jakmile kadeřávek změkne, přidejte lístky tymiánu a podrcený česnek a ještě minutu společně opékejte. Nechte náplň zchladnout, pak do ní vmíchejte nastrouhaný sýr.

2

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte listové těsto na tloušťku 5 mm. Pomocí malého talířku nebo formičky jako šablony vykrojte nožem z těsta kolečka. (My jsme použili talířek o průměru 13 cm.)

3

Kolečka těsta přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Na kolečko umístěte trochu náplně, nechte volný okraj, ten potřete vejcem a překlopte, aby vznikla taštička, okraj dobře přitlačte. V tento moment také můžete dát taštičky do mrazáku – viz Něco navíc.

4

Taštičky potřete vejcem a posypte hrubou solí a sezamem. Plech s taštičkami vložte do trouby a pečte 20–25 minut, nebo dokud nejsou taštičky zlaté.

5

Pár minut před tím, než budou hotové, dejte vařit vodu. Do vroucí vody vsypte hrášek a vařte 2–3 minuty. Potom hrášek slijte, dejte do misky a vmíchejte do něj lžíci másla. Podávejte společně s horkými taštičkami.

NĚCO NAVÍC
Taštičky nechte zmrznout v jedné vrstvě rozložené na tácu nebo plechu na nepřilnavé podložce, pak uložte do těsnící krabičky a vraťte do mrazáku. Před pečením vyskládejte zmrazené taštičky na plech vyložený pečicím papírem, umístěte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut, nebo dokud nebudou zlaté a ve středu horké. Případně můžete taštičky v troubě předpéct, vyndat, vychladlé zamrazit a před konzumací v troubě na horkovzduch dopéct.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...