Hovězí guláš

Hovězí guláš

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3065 kcal
Bílkoviny 337 g
Sacharidy 136 g
Tuky 122 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobrým gulášem nasytíte partu kamarádů na jeden zátah!

Suroviny

rostlinný olej
nebo sádlo
cibule 800 g
nadrobno
hovězí maso 1.5 kg
kližka nebo plec
rajčatové pyré
lez vynechat
mouka pšeničná hladká 1
na zahuštění, lze nahradit větší bramborou
sůl
pepř
paprika
česnek
majoránka (drhnutá)
chilli paprička

1 V kastrole rozehřejte tuk a cibuli smažte tak dlouho, až dostane zlatohnědou barvu a bude – jak říkají profesionálové – v kastrole chřestit. Pokud jste náhodou měli příliš štědrou ruku s tukem, v této chvíli můžete přebytek odlít. Přidejte trochu papriky, případně rajčatového pyré, a základ mírně podlijte. Traduje se, že cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je dvojnásobná ve prospěch masa.

2Na základ vsypte maso nakrájené na větší kostky. Promíchejte, aby se obalilo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte majoránku a trochu horké vody. Snižte plamen a zakryté maso zvolna duste, jen aby šťáva takzvaně probublávala. Pokud nechcete zahušťovat bramborou, ale moukou, pak nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte.


3Během dušení maso krásně měkne a křehne a ze základu se tvoří voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat až na závěr. Jakmile však maso poprášíte moukou, musíte ho zároveň podlít trochou vody – jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí bude úplně měkké. Podléváme vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba.

4Šťávu můžete zahustit také škrobem z brambor – a budete tak věrní maďarskému vzoru. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu za dvacet třicet minut; přidejte ji tedy ve chvíli, kdy je maso už téměř měkké. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařovat. Tím se zahustí přirozeně a chuť základu velmi zesílí. Na úplný závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku.

Další recept na hovězí guláš naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Komentáře

Anonym

Nebylo to špatný, ale pořád to není ono...

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit