Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (274)
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4347 kcal
Bílkoviny 313 g
Cukr 232 g
Tuky 224 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit!“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron.

Suroviny

hovězí maso 1 kg
zadní
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 100 g
na nudličky
mrkev 1 ks
větší, na kostky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
celer 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
velký, na plátky
rajčatový protlak 1 PL
víno červené 1 ks
lahev kvalitního burgundského
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení
bobkový list 2 ks
máslo 60 g
60–100 g, studené, na kostičky
Na dokončení
slanina 100 g
na kostičky
máslo 1 PL
mrkev 1 ks
na šikmá kolečka
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený našikmo
žampiony 100 g
překrájené
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lze vynechat

1 Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

2 Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

3 Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.

4 Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony.

5 Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit