Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí po burgundsku

3.8 / 5. Počet hodnocení: 309
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4347 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 232 g
Tuky 224 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit!“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron.

Suroviny

hovězí maso 1 kg
zadní
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 100 g
na nudličky
mrkev 1 ks
větší, na kostky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
celer 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
velký, na plátky
rajčatový protlak 1 PL
víno červené 1 ks
lahev kvalitního burgundského
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení
bobkový list 2 ks
máslo 60 g
60–100 g, studené, na kostičky
Na dokončení
slanina 100 g
na kostičky
máslo 1 PL
mrkev 1 ks
na šikmá kolečka
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený našikmo
žampiony 100 g
překrájené
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lze vynechat

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

2

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

3

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.

4

Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony.

5

Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit