Hovězí ragú se zeleninou a čočkou

Hovězí ragú se zeleninou a čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí ragú se zeleninou a čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 381 g
Sacharidy 577 g
Tuky 156 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné ragú klidně podávejte jen tak, v misce jako polévku. Příloha není třeba, pokud ale chcete, můžete k němu udělat bramborovou kaši.

Suroviny

máslo 1 PL
rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
hovězí maso 1 kg
plec nebo kližka, nakrájené na menší kostky
česnek 3 stroužky
drcený
konzervovaná rajčata drcená 400 g
vývar hovězí 1.5 l
víno červené 1 hrnek
bobkový list 3 ks
tymián sušený 1 PL
nebo svazek čerstvého
kajenský pepř 1 špetka
čočka 1.5 hrnku
zelená nebo hnědá, podle potřeby a druhu předem namočená
mrkev 4 ks
na kolečka
řapíkatý celer 3 ks
na plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, na ozdobení, lze nahradit tymiánem

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo s 1 lžící oleje a opečte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte zbývající olej, maso a česnek a opečte maso dohněda – mělo by se opékat, nikoli dusit!

2

Přidejte rajčata, vývar, víno, bobkový list, tymián a kajenský pepř, přiklopte a na mírném plameni vařte do změknutí. Po 45 minutách přisypte čočku, po půl hodině mrkev a celer. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit