Hovězí ragú se zeleninou a čočkou

Hovězí ragú se zeleninou a čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí ragú se zeleninou a čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 381 g
Cukr 577 g
Tuky 156 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné ragú klidně podávejte jen tak, v misce jako polévku. Příloha není třeba, pokud ale chcete, můžete k němu udělat bramborovou kaši.

Suroviny

máslo 1 PL
rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
hovězí maso 1 kg
plec nebo kližka, nakrájené na menší kostky
česnek 3 stroužky
drcený
konzervovaná rajčata drcená 400 g
vývar hovězí 1.5 l
víno červené 1 hrnek
bobkový list 3 ks
tymián sušený 1 PL
nebo svazek čerstvého
kajenský pepř 1 špetka
čočka 1.5 hrnku
zelená nebo hnědá, podle potřeby a druhu předem namočená
mrkev 4 ks
na kolečka
řapíkatý celer 3 ks
na plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, na ozdobení, lze nahradit tymiánem

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo s 1 lžící oleje a opečte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte zbývající olej, maso a česnek a opečte maso dohněda – mělo by se opékat, nikoli dusit!

2

Přidejte rajčata, vývar, víno, bobkový list, tymián a kajenský pepř, přiklopte a na mírném plameni vařte do změknutí. Po 45 minutách přisypte čočku, po půl hodině mrkev a celer. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit