
Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou
Polévka je grunt!
Ingredience
- 1,25 kg pěkného hovězího krku či jiného vhodného hovězího masa (většinu ho budete potřebovat k podávání rajské)
- 1 mrkev, nakrájená nahrubo
- 1 petržel, nakrájená nahrubo
- malý kousek celeru, nakrájený na kostičky
- 1 cibule, oloupaná, ale v celku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- sůl
- 2 malé nebo 1 velká mrkev, úhledně nakrájené natenko
- 2 řapíky celeru, na tenké plátky
- 50 g mraženého hrášku
- 2 velké hrsti hladkolisté petrželky
- růžový pepř na ozdobení
- 90–100 g hrubé mouky (podle vejce)
- 1 vejce
K PODÁVÁNÍ
NA NUDLE
Příprava jídla
1 Do hrnce dejte suroviny od masa po bobkový list, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu. Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2 hodiny, aby maso změklo, ještě se nerozpadalo a dalo se hezky krájet. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu.
2 Zatímco se maso vaří, připravte nudle: Na vál nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte na pevné nelepivé těsto (je-li třeba, můžete přidat trochu mouky). Těsto rozdělte na třetiny a rozválejte ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozložte je na čisté utěrky a nechte alespoň půl hodiny proschnout – třeba přes opěradlo židle nebo jinak. Suché pláty nakrájejte na proužky široké 4–5 cm a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky – neměly by být širší než 2 mm. Vhazujte je do vroucí osolené vody a cca 5 minut (nebo podle chuti) vařte. Zbytek nudlí nechte dokonale proschnout a uschovejte je do dobře těsnící nádoby na příště.
3 Hotový vývar přeceďte, kousek (zhruba pětinu, okraje) masa odkrojte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte, většinu masa odložte, aby bylo k rajské. Pak vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), poté vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte. Podávejte s uvařenými nudlemi, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.
NĚCO NAVÍC
Když nudle nakrájíte delší, popřípadě i širší, můžete s nimi podávat také oba hlavní chody, skvěle doplní především králíka na paprice.
Přidat komentář