Hrášková polévka

Hrášková polévka

3.7 / 5. Počet hodnocení: 123
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1064 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 112 g
Tuky 47 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná polévka provoněná mátou a petrželkou, chuť doplní smetana a česnek.

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
jemně pokrájená
česnek 1 stroužek
na plátky
brambory 1 ks
středně velká, oloupaná, pokrájená
vývar zeleninový 500 ml
mražený hrášek 300 g
petrželka 100 g
máta 2 snítky
lístky + navíc na ozdobu
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý

1 Olej rozpalte ve velkém hrnci nebo pánvi, pak na něm 4 minuty opékejte cibuli a česnek. Přidejte pokrájenou bramboru, vývar a 500 ml vody. Přiveďte k varu a povařte deset minut.

2 Přidejte hrášek a petrželku, promíchejte, přiklopte a nechte probublávat tři minuty. Vhoďte mátu a polévku promixujte tyčovým mixérem. Vlijte smetanu a dochuťte solí a pepřem; zahřejte, už nevařte. Servírujte ozdobené lístky máty a čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC: Pro umocnění dojmu ozdobte hráškově zelenou polévku několika kousky fety.

 

Další recept na hráškovou polévku najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit