Hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou

Hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 21 x 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5179 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 456 g
Tuky 311 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tímhle dezertem rozmazlíte každého celiaka! Vypadají jako běžné řezy na plech a snadno se připraví, ale neobsahují žádný lepek a jejich chuť je přímo božská! Koláč je ale dost sladký, takže pokud máte opravdu sladké hrušky, můžete cukru ubrat.

Suroviny

vejce 4 ks
buď 4 velká nebo 5 menších vajec
hnědý cukr 0.75 hrnku
vanilkový extrakt 1 ČL
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1/2 pomeranče
slunečnicový olej 0.33 hrnku
lze nahradit řepkovým + navíc na vymazání
vlašské ořechy 1 hrnek
mleté
mouka pohanková hladká 0.5 hrnku
mouka bezlepková 0.5 hrnku
pokud lepek neřešíte, můžete použít hladkou špaldovou mouku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
bez lepku
kardamom 1 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
hrušky 2 ks
velké, zralé, pevné
ricotta 200 g
pevná
karamelová omáčka
hotový tekutý karamel na polití (lze vynechat)
Na drobenku
sušenky 100 g
máslové bezlepkové sušenky typu shortbread
vlašské ořechy 3 PL
nahrubo nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru do světlé pěny. Pak vešlehejte postupně olej.

2

Ve vedlejší misce smíchejte ořechy, obě mouky, kypřicí prášek a všechno koření. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, pak je jemně zamíchejte do mouky.

3

Vmíchejte suché ingredience do mokrých a společně zamíchejte do jednolitého těsta. Nadrobte do těsta ricottu, aby zůstala v kouscích, a jemně promíchejte, aby se v těstě rozptýlila.

4

Pekáček nebo čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem, aby papír přečníval přes okraje. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.

5

Připravte drobenku. Sušenky nahrubo podrťte a smíchejte s ořechy. Vzniklou drobenku nasypte na vršek těsta, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut. Potom vršek koláče zakryjte volně alobalem a pečte dalších 20 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.
 

6

Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a pomocí přečnívajícího papíru vytáhněte koláč z formy. Nakrájejte na řezy a podávejte. Pokud chcete, můžete jej zakapat troškou tekutého karamelu.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bezlepkové máslové sušenky, udělejte klasickou drobenku z bezlepkové mouky. Prsty zpracujte 30g bezlepkové mouky, 25 g krupicového cukru, 20 g másla a 40 g mletých ořechů. Vzniklou drobenkou posypte koláč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit