Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem
Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

3.4/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 275 g
Tuky 58 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mřížkový koláč je malé umělecké dílo. Vyhrajte si se zaplétáním a okouzlete celou rodinu!

Suroviny

základní těsto 1 ks
podle našeho receptu
hruška 1,2 kg
med 3 PL
sůl ½ ČL
nejlépe vločková
škrob 35 g
kukuřičný
lze použít i Baileys (pro jemnější chuť)
semínka vyškrábnutá
lískové oříšky 70 g
mleté nebo nasekané, lze vynechat
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 2 PL
na posypání, lze vynechat

Postup

1

Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 4 mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2

Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 3mm a rozměrech minimálně 35x30 cm. S pomocí pravítka nakrájejte těsto na pruhy o síle 1 a 3 cm a délce 30 cm (8 kusů od každého). Pruhy i s papírem přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je opatrně promíchejte s medem, solí, škrobem, bourbonem či baileys a s vanilkou.

4

Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté lískové ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pak na vršek koláče naaranžujte nepravidelnou mřížku z pruhů těsta (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky, níže). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5

Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

6

Jak na pletení ozdobné mřížky

Z rozváleného těsta vykrájejte široké (3cm) a tenké (1cm) pruhy. Polovinu pruhů vyrovnejte na připravený koláč naplněný ovocem. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a dál střídejte široké a tenké.

jak na ozdobnou mřížku na koláči

7

Ohněte každý druhý široký pruh a sousedící tenký tak, aby se střídaly ohnuté a neohnuté dvojice. Kolmo na směr první poloviny pruhů položte na koláč jeden široký a jeden tenký pruh a ohnuté pruhy přeložte zpět přes tyto kolmé.

8

Ohněte každý druhý široký pruh a vedlejší tenký – berte ty, které jste neohýbali předtím. Opět vložte jeden široký a jeden tenký a přeložte pruhy zpět. Takto střídejte ohýbané pruhy a vkládejte nové, dokud nebude mřížka kompletní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč