Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky je kompletní svatomartinské menu, které zvládnete levou zadní. K husí pečínce jsme připravili spoustu různých příloh, které k sobě dokonale sedí – zkrátka vyladěný recept na svatomartinskou husu, která všem vyrazí dech.
Suroviny
Postup
NA STEHNA: Stehna osolte, okmínujte a nechte ideálně v lednici do druhého dne odležet. Dejte je do pekáčku a podlijte trochou vody. Vložte do trouby vyhřáté na maximum (230–250 °C). Po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 °C, stehna zakryjte poklicí nebo alobalem a zvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Těsně před koncem odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a stehna zhruba půl hodiny dopékejte dozlatova. Během této doby je potírejte smetanou, vytvoří se nádherná kůrčička a z výpeku vznikne skvělá omáčka.
NA KNEDLÍKY: Pečivo nakrájejte na kostičky, osolte, přidejte nasekanou hladkolistou petržel a vejce. V pánvi pomalu opékejte cibuli na másle dozlatova. Vsypte k housce a přilijte mléko. Přisypte mouku, škvarky, dobře propracujte a nechte asi 10 minut odstát. Poté vytvářejte namočenýma rukama kulaté knedlíky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Nebo je upečte v troubě, když budete dopékat husu.
NA BRAMBOROVÉ PLACKY: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, vejce a postupně zapracovávejte mouku tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Odkrajujte kousky a vytvarujte je do koule velikosti golfového míčku. Vyválejte na pomoučněné pracovní ploše nebo pomoučněnýma rukama vytvarujte placku silnou maximálně 0,5 cm (z těsta též můžete též vyválet plát a poté vykrajovat kolečka). Připravené placky opékejte z obou stran na pánvi s rozpáleným sádlem nebo máslem.
NA ZELÍ: Červené zelí nakrájejte na nudličky, dejte do hrnce, přidejte povidla, badyán, víno, kmín, sůl, pepř, bobkový list a skořici. Pomalu duste na středním plameni zhruba půl hodiny. Mezitím by se měla vyvařit veškerá tekutina, dochuťte octem, případně cukrem a solí.
NA KAPUSTIČKY: Kapustičky očistěte, omyjte, přepulte a cca 3 minuty je povařte ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte a dejte do mísy s kostkami ledu, aby rychle vychladly a zachovaly si krásnou zelenou barvu. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a nechte rozpustit. Vsypte kapustičky a jen prohřejte. Podávejte.