Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky
Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8445 kcal
Bílkoviny 279 g
Sacharidy 1056 g
Tuky 357 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky je kompletní svatomartinské menu, které zvládnete levou zadní. K husí pečínce jsme připravili spoustu různých příloh, které k sobě dokonale sedí – zkrátka vyladěný recept na svatomartinskou husu, která všem vyrazí dech.

Související recepty

Suroviny

sůl
celý
Na knedlíky
pečivo 260 g
bílé
sůl
petrželka 1 hrst
hladkolistá
vejce 2 ks
nakrájená nadrobno
mléko 100 ml
mouka pšeničná hrubá 100 g
Na bramborové placky
(varný typ B), uvařených ve slupce a vychladlých
sůl
vejce 2 ks
+ na pomoučení
nebo máslo na opékání
Na zelí
švestková povidla 1 PL
badyán 1 hvězdička
kmín 1 špetka
celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
skořice 1 špetka
mletá
vinný ocet červený 1 PL
Na kupustičky
drobné kapustičky
sůl

Postup

1

NA STEHNA: Stehna osolte, okmínujte a nechte ideálně v lednici do druhého dne odležet. Dejte je do pekáčku a podlijte trochou vody. Vložte do trouby vyhřáté na maximum (230–250 °C). Po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 °C, stehna zakryjte poklicí nebo alobalem a zvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Těsně před koncem odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a stehna zhruba půl hodiny dopékejte dozlatova. Během této doby je potírejte smetanou, vytvoří se nádherná kůrčička a z výpeku vznikne skvělá omáčka.

2

NA KNEDLÍKY: Pečivo nakrájejte na kostičky, osolte, přidejte nasekanou hladkolistou petržel a vejce. V pánvi pomalu opékejte cibuli na másle dozlatova. Vsypte k housce a přilijte mléko. Přisypte mouku, škvarky, dobře propracujte a nechte asi 10 minut odstát. Poté vytvářejte namočenýma rukama kulaté knedlíky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Nebo je upečte v troubě, když budete dopékat husu.

3

NA BRAMBOROVÉ PLACKY: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, vejce a postupně zapracovávejte mouku tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Odkrajujte kousky a vytvarujte je do koule velikosti golfového míčku. Vyválejte na pomoučněné pracovní ploše nebo pomoučněnýma rukama vytvarujte placku silnou maximálně 0,5 cm (z těsta též můžete též vyválet plát a poté vykrajovat kolečka). Připravené placky opékejte z obou stran na pánvi s rozpáleným sádlem nebo máslem.

4

NA ZELÍ: Červené zelí nakrájejte na nudličky, dejte do hrnce, přidejte povidla, badyán, víno, kmín, sůl, pepř, bobkový list a skořici. Pomalu duste na středním plameni zhruba půl hodiny. Mezitím by se měla vyvařit veškerá tekutina, dochuťte octem, případně cukrem a solí.

5

NA KAPUSTIČKY: Kapustičky očistěte, omyjte, přepulte a cca 3 minuty je povařte ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte a dejte do mísy s kostkami ledu, aby rychle vychladly a zachovaly si krásnou zelenou barvu. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a nechte rozpustit. Vsypte kapustičky a jen prohřejte. Podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...