Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Indiánky od Cukráře Skály
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 2
Do 75 minut Pro zkušené Na 24 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15764 kcal
Bílkoviny 284 g
Sacharidy 1179 g
Tuky 1097 g
Vláknina 196 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si připravit tradičního českého indiánka? Recept na tento retro zákusek nám prozradil cukrář Lukáš Skála a my neváhali a hned ho vyzkoušeli. Povedl se na jedničku a vám se jistě podle detailního postupu povede také.

Související recepty

Suroviny

Na piškoty (bufléry)
vanilkový
vejce 8 ks
žloutky a bílky zvlášť
Na bílkový krém
rozdělený na 3 části (75 g, 75 g a 150 g)
bílek 150 g
čerstvé
voda 80 ml
Na polevu
tmavá čokoláda 1,5 kg
(viz Něco navíc)
máslo 450 g
kakaové

Postup

1

Předehřejte troubu na 210 °C. Vyložte plechy pečicím papírem.

2

Na bufléry promíchejte cukr s pudinkem. Přidejte bílky a vyšlehejte do krémového sněhu.

3

V čisté míse vyšlehejte žloutky do pěny, jemně vmíchejte do bílkové směsi.

4

Pak přidejte prosátou mouku a krátce stěrkou promíchejte.

5

Přendejte těsto do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (Lukáš používá špičku číslo 12) a nastříkejte na plech piškoty o průměru 5,5 cm.

6

Vložte plech s piškoty do trouby, ihned snižte teplotu na 190 °C a pečte cca 14 minut dozlatova.

7

Upečené bufléry stáhněte i s pečicím papírem z plechu a nechte vychladnout.

8

Připravte bílkový krém. Cukr rozdělte na 3 části – 75 g, 75 g a 150 g. Začnete šlehat bílky a jakmile zbělají, přidejte 75 g cukru a dále šlehejte.

9

Když začne sníh zpevňovat, přidejte dalších 75 g cukru.

10

Mezitím připravte cukrový rozvar. Zbylých 150 g cukru vsypte do rendlíku, zalijte 80 ml vody. Nechte cukr rozpustit a pak vařte, až rozvar dosáhne teploty 120 °C.

11

Sníh dál šlehejte a začnete k němu tenkým pramínkem při stěně nádoby přilévat rozvar.

12

Nechte jej úplně zapracovat. Není však žádoucí šlehat do zchladnutí, to by trvalo dlouho a krém by mohl spadnout.

13

Když je rozvar zapracovaný a krém nadýchaný a vlažný (v krému bez problémů udržíte prst), přestaňte šlehat.

14

Vlažný krém přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou (Lukáš používá špičku číslo 14) a nastříkejte kolmo a nepřerušovaně na každý buflér tvar indiánku.

15

Připravte polevu. Kakaové máslo dejte do hrnce a rozpusťte, přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění čokolády – dejte pozor, aby teplota směsi nepřesáhla 31 ° C.

16

Přelijte čokoládu do hlubší nádoby, do které se ponoří celý zákusek (nesmí narazit na dno ani stěny nádoby!).

17

Každý indiánek vezměte za piškot a krátce ponořte do čokolády. Nechte okapat na mřížce.

NĚCO NAVÍC

  • Na jeden indiánek potřebujete cca 15 g hotové polevy, na 24 kusů celkově tedy 340 g polevy. Na namáčení je třeba mít rezervu.
  • Zbylou směs uchovejte a využijte třeba na polití jiných zákusků, buchty na plech, bábovky, vánočního cukroví…
  • Poleva z čokolády a kakaového másla se při správném skladování v suchu a stabilní nižší pokojové teplotě nekazí a má stejnou záruční lhůtu jako čokoláda, z níž je vyrobena.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín