0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Indický špenát - Palak

Indický špenát - Palak

Hodnocení receptu
4.7/5 Počet hodnocení: 28
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2578 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 263 g
Tuky 104 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vše připravíme, ať se nám pak pracuje pohodlně. Koření doporučuji koupit v indickém/arabském obchůdku. Jednak je chuť koření úplně jiná, a na druhé straně v supermarketu nekoupíte všechno, pokud ano, nemusí to být ani kvalitní a malé specializované obchody jsou mimochodem i mnohem levnější. Obzvlášť bych upozornila na kmín, nepoužijte klasický kmín, ten nemá s indickým kmínem nic společného.

Suroviny

mražený, listový
voda 1
olej 2 PL
cibule 2 ks
středně velké, rozmixované
česnek 4
zázvor (čerstvý)
strouhaný (asi 2 cm)
velká, bez slupky, nadrobno (nebo rozmixované)
garam masala
kmín 2
koriandr čerstvý 1 PL
mletý
sůl 1 PL
chilli sušené
dle chuti
30 %, lze nahradit kokosovým krémem

Postup

1

Rozmrazíme špenát, v mikrovlnce nebo přes noc v ledničce. V hrnci s trochou vody vaříme pod poklicí špenát asi 5 minut. Vodu neodlíváme, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme špenát s vodou.

2

V pánvičce s vysokým okrajem ohřejeme olej a přidáme rozmixovanou cibuli, pod poklicí dusíme 2 minuty na mírném ohni, občas zamícháme.

3

Přidáme strouhaný zázvor a strouhaný česnek* Dusíme spolu cca 4 minuty, občas zamícháme. Přidáme rajčata, zakryjeme a dusíme dalších deset minut, dáváme pozor, ať se cibulovo-rajčatová pasta nepřipálí.

4

Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme. Následuje koření: kurkuma, mletý koriandr, mletý kmín, garam masala, chilli a sůl.

5

Za stálého míchání dusíme spolu 3 minuty, na konci přidáme smetanu nebo kokosový krém. Opatrně s chilli, koření garam masala může být taky pálivé.

Tip: Česnekovo-zázvorovou pastu lze připravit ve větším množství a skladovat v mrazáku v boxu na led. Je to pohodlnější.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: veseleboruvky

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč