0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Indický špenát - Palak

Indický špenát - Palak

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 24
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2578 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 263 g
Tuky 104 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vše připravíme, ať se nám pak pracuje pohodlně. Koření doporučuji koupit v indickém/arabském obchůdku. Jednak je chuť koření úplně jiná, a na druhé straně v supermarketu nekoupíte všechno, pokud ano, nemusí to být ani kvalitní a malé specializované obchody jsou mimochodem i mnohem levnější. Obzvlášť bych upozornila na kmín, nepoužijte klasický kmín, ten nemá s indickým kmínem nic společného.

Suroviny

špenát 400 g
mražený, listový
voda 1
olej 2 PL
cibule 2 ks
středně velké, rozmixované
česnek 4
zázvor (čerstvý)
strouhaný (asi 2 cm)
rajče 2 ks
velká, bez slupky, nadrobno (nebo rozmixované)
garam masala
kmín 2
koriandr čerstvý 1 PL
mletý
kurkuma (mletá) 2
mletá
sůl 1 PL
chilli sušené
dle chuti
smetana 2 PL
30 %, lze nahradit kokosovým krémem

Postup

1

Rozmrazíme špenát, v mikrovlnce nebo přes noc v ledničce. V hrnci s trochou vody vaříme pod poklicí špenát asi 5 minut. Vodu neodlíváme, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme špenát s vodou.

2

V pánvičce s vysokým okrajem ohřejeme olej a přidáme rozmixovanou cibuli, pod poklicí dusíme 2 minuty na mírném ohni, občas zamícháme.

3

Přidáme strouhaný zázvor a strouhaný česnek* Dusíme spolu cca 4 minuty, občas zamícháme. Přidáme rajčata, zakryjeme a dusíme dalších deset minut, dáváme pozor, ať se cibulovo-rajčatová pasta nepřipálí.

4

Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme. Následuje koření: kurkuma, mletý koriandr, mletý kmín, garam masala, chilli a sůl.

5

Za stálého míchání dusíme spolu 3 minuty, na konci přidáme smetanu nebo kokosový krém. Opatrně s chilli, koření garam masala může být taky pálivé.

Tip: Česnekovo-zázvorovou pastu lze připravit ve větším množství a skladovat v mrazáku v boxu na led. Je to pohodlnější.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: veseleboruvky

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit