Když si na tyhle řezy vezmete k ruce robota, který strouhá a hněte těsto, koláč zavoní z trouby dřív, než se vaši hosté rozkoukají. Nabídněte jim jablečné řezy hned po upečení – zatepla, a třeba i s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Tak totiž chutnají nejlíp!
Suroviny
Postup
Formu o velikosti cca 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu.
Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem a vypracujte měkké nelepivé těsto.
Třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta vmačkejte na dno (případně i na boky) formy.
Jablka nastrouhejte, přimíchejte k nim rozinky, skořici a vanilkový cukr a rozprostřete je na těsto.
Posypte ořechy a navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta.
Pečte asi 45 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Zbylé bílky můžete buď zamrazit, nebo koláč ještě vylepšit. Ušlehejte je se 100 g krupicového cukru na pevný sníh. Na závěr do něj přidejte 1 lžičku vinného octa. Sníh naneste na jablečnou vrstvu, a teprve na něj nastrouhejte vychlazené těsto. Moučník s bílky jezte hned po upečení; druhý den sněhová vrstva zvlhne.