Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 20x30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7643 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 800 g
Tuky 421 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si na tyhle řezy vezmete k ruce robota, který strouhá a hněte těsto, koláč zavoní z trouby dřív, než se vaši hosté rozkoukají. Nabídněte jim ho hned po upečení – zatepla s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou totiž chutná nejlíp!

Suroviny

žloutek 4 ks
moučkový cukr 200 g
máslo 200 g
změklé
mouka pšeničná polohrubá 450 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
Na náplň
jablka 600 g
oloupaná a zbavená jadřinců
rozinky 50 g
propláchnuté
skořice 1 ČL
mletá
vanilkový cukr 1 bal
vlašské ořechy 200 g
nasekané

1 Formu o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem a vypracujte měkké nelepivé těsto. Třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta vmačkejte na dno (případně i na boky) formy.

2 Jablka nastrouhejte, přimíchejte k nim rozinky, skořici a vanilkový cukr a rozprostřete je na těsto. Posypte ořechy a navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta. Pečte asi 45 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Zbylé bílky můžete buď zamrazit, nebo koláč ještě vylepšit. Ušlehejte je se 100 g krupicového cukru na pevný sníh. Na závěr do něj přidejte 1 lžičku vinného octa. Sníh naneste na jablečnou vrstvu, a teprve na něj nastrouhejte vychlazené těsto. Moučník s bílky jezte hned po upečení; druhý den sněhová vrstva zvlhne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit