Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7683 kcal
Bílkoviny 147 g
Cukr 810 g
Tuky 421 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když si na tyhle řezy vezmete k ruce robota, který strouhá a hněte těsto, koláč zavoní z trouby dřív, než se vaši hosté rozkoukají. Nabídněte jim ho hned po upečení – zatepla s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou totiž chutná nejlíp!

Suroviny

žloutek 4 ks
moučkový cukr 200 g
máslo 200 g
změklé
mouka pšeničná polohrubá 450 g
kypřicí prášek do pečiva 1
Na náplň
jablka 600 g
oloupaná a zbavená jadřinců
rozinky 50 g
propláchnuté
skořice 1 ČL
mletá
vanilkový cukr 1
vlašské ořechy 200 g
nasekané

1 Formu o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem a vypracujte měkké nelepivé těsto. Třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta vmačkejte na dno (případně i na boky) formy.

2 Jablka nastrouhejte, přimíchejte k nim rozinky, skořici a vanilkový cukr a rozprostřete je na těsto. Posypte ořechy a navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta. Pečte asi 45 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Zbylé bílky můžete buď zamrazit, nebo koláč ještě vylepšit. Ušlehejte je se 100 g krupicového cukru na pevný sníh. Na závěr do něj přidejte 1 lžičku vinného octa. Sníh naneste na jablečnou vrstvu, a teprve na něj nastrouhejte vychlazené těsto. Moučník s bílky jezte hned po upečení; druhý den sněhová vrstva zvlhne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit